Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rebelii libieni îi “vânează” pe apropiaţii lui Gaddafi

Continuă cursa de capturare a liderului libian Muammar Gaddafi, care a fugit din capitala controlată acum de trupele rebelilor. Insurgenţii spun că deţin controlul a 95% din teritoriul ţării şi pregătesc asaltul asupra localotăţii Bani Walid, considerată loială colonelului Gaddafi şi unde se bănuieşte că s-ar ascunde mai mulţi apropiaţi ai acestuia.

Reprezentanţi ai rebelilor au declarat că o serie de confruntări s-au produs deja sâmbătă noapte între cele două tabere. Un nou asalt asupra localităţii este pregătit, spun rebelii.

"Ieri (sâmbătă) seara, forţele lui Kadhafi au încercat să iasă. Combatanţii noştri au răspuns, au avut loc mici confruntări care au durat câteva minute", a declarat Mahmoud Abdelaziz, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), duminică dimineaţă, precizând că linia de front este acum la 15-20 de kilometri nord de Bani Walid.

"Negocierile între oamenii lui Kadhafi şi forţele noastre au încetat. Oamenii aceia nu sunt serioşi. Ne-au făcut două promisiuni de predare pe care nu le-au respectat. Ei au profitat de situaţie pentru a se proteja", a explicat el.

Conform combatanţilor locali, mai mulţi apropiaţi ai lui Muammar Kadhafi, inclusiv fiul său Saadi, se află în prezent la Bani Walid, dar nu şi fostul "ghid". Potrivit unor civili care au fugit din Bani Walid sâmbătă, mai mulţi combatanţi pro-Kadhafi au părăsit oraşul, luând cu ei armament greu în munţii din apropiere.

CNT se mută la Tripoli

Pe de altă parte, Consiliului Naţional de Tranziţie, care reprezintă noua conducere a ţării africane, încearcă să restabilească ordinea. Recunoscut de multe state la nivel internaţional, Consiliul a anunţat că se va instala săptămâna viitoare la Tripoli, în condiţiile în care sediul său se află de luni de zile la Benghazi, la o mie de capitală.

Sâmbătă, un consilier special al secretarului general al ONU Ban Ki-moon, Ian Martin, a sosit la Tripoli pentru a evalua nevoile CNT, pentru a ajuta la restabilirea securităţii în Libia.

De altfel, ONU va găzdui la 20 septembrie, la New York, următoarea conferinţă a "prietenilor Libiei", a anunţat sâmbătă ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe.