Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală în Italia. Cursele aeriene România-Italia sunt afectate

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Se agită din nou spiritele în sudul Europei împotriva planurilor de austeritate. În timp ce în Spania principalele două sindicate cheamă marţi la manifestaţii împotriva instaurării aşa-zisei reguli de aur, care prevede limitarea prin Constituţie a deficitelor statului, în Italia, primul sindicat din peninsulă, CGIL, cheamă şi el la manifestaţii, dar şi la o grevă generală. Greva din transporturile aeriene afectează inclusiv transporturile din România. Cursele de la Aeroportul Băneasa spre Italia au fost anulate sau întârziate.

Trei curse Wizz Air care trebuiau să decoleze de pe Aeroportul Băneasa spre Bergamo, Veneţia şi Pisa au fost anulate, iar o alta va pleca spre Roma cu aproape opt ore întârziere. O altă cursă Blue Air care trebuia să decoleze de pe Aeroportul Băneasa spre Roma la ora 9.30 va pleca la ora 17.00. Cursele de pe Aeroportul Otopeni programate azi dimineaţă au decolat spre Roma dar erau foarte de dimineaţă, la 6.44 şi alta la 7.57, deci înainte ca greva să se declanşeze, la ora 10.

Angajaţii din transportul aerian nu lucrează între orele 10.00 şi 18.00, iar cei din transportul naval şi feroviar au suspendat activitatea până la orele 17.00, fiind prevăzute întârzieri de opt ore faţă de programul normal. Desigur, transportul urban este oprit în principalele oraşe - Roma, Torino, Milano, Napoli - până la orele 18, dar în teorie, deoarece după grevă italienii revin cu dificultate la lucru şi profită pentru a avea toată ziua liberă.

Program de grevă

La Roma, unde se anunţă principalele perturbări, greva şi manifestaţiile au început la ora locală 9.00. În centrul contestaţiilor stau noile măsuri de austeritate preconizate de Guvernul condus de Silvio Berlusconi, care prevăd economisirea a peste 45 de miliarde de euro, pentru a echilibra bugetul până în 2013.

Mişcarea de protest afectează transportul aerian, urban, naval şi feroviar. De asemenea, la proteste participă şi lucrătorii din sănătate, poştă, educaţie şi administraţia publică.

"Pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute pe parcursul deplasării în Italia, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se intereseze din timp asupra situaţiei de pe plan local, evitând zonele unde au loc mişcări de protest", menţionează un comunicat emis de Ministerul român de Externe.

Noul plan de economii propus de Guvernul de la Roma a fost criticat dur de patronatul Italian, dar şi de Comisia Europeană. Pentru a restaura credibilitatea Italiei, ei cer însă aplicarea rapidă a măsurilor anunţate, pentru a vedea ce impact real vor avea asupra economiei. Asupra opiniei publice ele s-au făcut deja simţite: popularitatea echipei Berlusconi nu a fost niciodată atât de mică.