Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia. 200.000 de bugetari ar putea fi concediaţi în următoarele trei luni

manifestatie-atena-impotriva-programelor-succesive-austeritate-foto-reuters.jpg

Manifestatie la Atena impotriva programelor succesive de austeritate. Foto: Reuters

În urma şedinţei de marţi a executivului grec, ministrul de finanţe Evaggelos Venizelos a anunţat decizia cabinetului de a accelera punerea în practică a planului de privatizări şi a reformelor bugetare. În acest context, miercuri se întruneşte comisia ministerială pentru transferarea activelor unor companii ale statului în Fondul pentru Dezvoltarea Proprietăţii Publice şi continuarea imediată a procedurilor de privatizare.

Printre priorităţile guvernului se numără prelungirea concesiunii aeroportului Eleftherios Venizelos din Atena, prelungirea licenţelor pentru societatea de pariuri sportive OPAP şi a noilor licenţe de telefonie mobilă, vânzarea acţiunilor deţinute de stat la compania petrolieră Ellinika Petrelaia şi la cea de gaze DEPE. De asemenea, s-a dispus punerea în vânzare a primului pachet imobiliar deţinut de stat.

Problema cea mai spinoasă rămâne aceea a salariaţilor din sectorul public, ameninţaţi cu noi disponibilizări şi reduceri de venituri. Una dintre consecinţele deciziilor anunţate la finalul sedinţei de marţi a Cabinetului este că 200.000 angajaţi în sectorul public ar urma să fie concediaţi, în următoarele trei luni, decizie care a provocat reacţii puternice din partea opoziţiei şi a sindicatelor.

Cu toate acestea, Evaggelos Venizelos se declară hotarât să implementeze reformele, subliniind că Grecia îşi va respecta toate angajamentele asumate în ceea ce priveşte planul de redresare bugetară.