Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muammar Gaddafi îşi sfidează adversarii

muammar-gaddafi-isi-sfideaza-adversarii.jpg

Unde se află Muammar Gaddafi? (Foto: AFP)

De două săptămâni, aceeaşi frază se află pe buzele liderilor Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia: "Muammar Gaddafi e de negăsit". În acest timp, fostul dictator libian continuă să-i batjocorească pe adversarii săi prin mesaje audio, în care îşi îndeamnă partizanii la rezistenţă.

Prima ipoteză: Muammar Gaddafi se află în continuare în Libia. Pentru prima dată, tabăra pro-Gaddafi şi Statele Unite sunt de acord. Moussa Ibrahim, purtător de cuvânt al fostului regim libian, afirmă categoric acest lucru, iar Departamentul american de Stat confirmă că nu are "nici un element" care să-i permită să creadă că fostul dictator a părăsit ţara.

Atunci, unde se află Muammar Gaddafi, mai exact? Consiliul Naţional de Tranziţie e convins că fostul lider libian este în oraşul Bani Walid, la 170 de kilometri la sud de capitala Tripoli. E vorba de un bastion al trupelor loiale lui Gaddafi, asediat însă de rebeli, care ar putea obţine controlul asupra localităţii, în zilele următoare.

A doua pistă: Muammar Gaddafi se află în oraşul Sebha, situat în centrul ţării şi controlat de triburile fidele colonelului. Localitatea respectivă se află la intersecţia a două mari rute ce duc spre Niger şi Algeria. Algeria, unde deja s-au refugiat mai mulţi membri ai familiei Gaddafi, însă nu şi Muammar însuşi, asigură autorităţile de la Alger.

 

Muammar Gaddafi îşi ironizează oponenţii

 

Între timp, fostul lider libian, Muammar Gaddafi, a transmis un mesaj audio difuzat joi, 8 septembrie, de o televiziune din Siria. În acest mesaj sonor, colonelul promite că NATO va fi învinsă.

El face apel la partizanii lui să reziste şi spune că trupele sale sunt pregătite să-şi intensifice atacurile. "Suntem pregătiţi la Tripoli şi peste tot să intensificăm atacurile împotriva şobolanilor şi mercenarilor, care sunt o bandă de câini", afirmă fostul lider de la Tripoli.

Muammar Gaddafi s-a referit şi la zvonurile privind prezenţa sa în mai multe ţări din zona Sahel, în special Niger. Fostul dictator denunţă "minciunile" şi vorbeşte de un "război psihologic".

"Nu le mai rămân decât războiul psihologic şi minciunile. Au spus recent că a fost văzut Gaddafi într-un convoi spre Niger", spune colonelul. "Câte convoaie de contrabandişti, de mărfuri şi de oameni intră în deşert în fiecare zi, spre Sudan, Ciad, Mali sau Algeria. Ca şi cum ar fi prima oară când un convoi traversează spre Niger!", declară ironic Muammar Gaddafi.

Un important convoi de vehicule civile şi militare a trecut luni, 5 septembrie, dinspre Libia spre Niger, alimentând speculaţiile privind fuga lui Gaddafi.

Oficiali din Niger declaraseră că încă nu există o decizie oficială dacă Gaddafi va fi primit sau nu în ţară. Dacă acesta ar fi primit, însă, autorităţile din Niger îşi rezervă dreptul de a decide cum să-l trateze: fie i s-ar acorda statut de refugiat, fie ar fi extrădat către Curtea Internaţională de Justiţie. CNT a cerut autorităţilor din Niger să nu îi permită lui Gaddafi accesul în ţară.

Într-un interviu acordat BBC, ministrul de Externe din Niger a confirmat că mai multe convoaie de maşini civile şi militare au trecut graniţa din Libia şi că au transportat şi mai mulţi oficiali guvernamentali libieni. Printre aceştia nu s-ar fi aflat însă nici colonelul Gaddafi, nici unul dintre fiii săi.

Diplomatul a adăugat şi că frontiera cu Libia este pur şi simplu "prea mare" pentru a o putea închide, iar că administraţia sa nu dispune de mijloacele necesare.