Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii aprobă construirea Catedralei Neamului, dar nu din buzunarul lor

catedrala-mantuirii-neamului.jpg

Catedrala Mântuirii Neamului

27% dintre români declară că sunt total de acord cu proiectul Catedralei Neamului şi 29 de procente sunt împotrivă sau mai degraba împotrivă. 32% sunt de părere că edificiul ar trebui să fie construit doar cu banii Bisericii. Sunt rezultatele unui studiu realizat de Fundaţia Soros România în iunie 2011, despre Religie şi comportament religios.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru construcţia Catedralei Neamului, cei mai mulţi dintre respondenţi - 32% - au ales răspunsul "Catedrala ar trebui să fie construită doar cu banii Bisericii", iar alţi 26% spun că cea mai mare parte a fondurilor ar trebui să fie din banii Bisericii. De cealaltă parte, doar 20% sunt de parere că majoritatea finanţării ar trebui sa fie publică, în timp ce numai 10% dintre români cred că proiectul ar trebui să fie integral finanţat de stat.

Proiectul Catedralei are mult mai mulţi susţinători în mediul rural decât în cel urban, iar sprijinul pentru proiect creşte odată cu creşterea vârstei şi scade semnificativ dacă nivelul de educaţie este mai ridicat. Bucureştiul găzduieşte cel mai mare număr de indecişi cu privire la construirea Catedralei, precum şi un număr de susţinători mult mai mic decât la nivel naţional: doar 49% se declară de acord cu proiectul, în timp ce 25% sunt împotrivă, iar 26% nu au încă o opinie conturată.

24% dintre respondenţii bucureşteni cred că proiectul ar trebui construit exclusiv din banii Bisericii, iar 26% spun că majoritatea fondurilor ar trebui să vina de la BOR. Aici se găseşte însă şi cel mai mare procent de indecişi cu privire la sursele de finanţare pentru construirea Catedralei Neamului: 31% dintre bucureşteni se află în această situaţie.

Studiul a fost realizat de Fundaţia Soros în perioada 1-21 iunie pe un eşantion de peste 1200 de persoane.
 

 
Liliana Simionescu, în dialog cu coordonatorul studiului, Ovidiu Voicu, de la Fundaţia Soros