Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Retrospectivă 9/11: Al-Qaida, sperietoarea Occidentului

Reţeaua teroristă Al-Qaida poate fi comparată cu un leu rănit, vizibil slăbit, dar extrem de periculos. Cu toate că e fragilizată de loviturile suferite şi de pierderea liderului Osama ben Laden, Al-Qaida încă poate să organizeze atentate şi să inspire teamă atât în Occident, cât şi în lumea arabă.

Unii oficiali şi experţi avertizează că reţeaua teroristă Al-Qaida rămâne o ameninţare, în ciuda uciderii liderului său Osama Ben Laden. Eliminarea acestuia, după un deceniu de căutare, a slăbit şi mai mult o organizaţie deja fragilizată de campania de atacuri împotriva bazelor sale din Pakistan, atacuri realizate cu avioane americane fără pilot şi înarmate cu rachete.

 

 

Noul lider al reţelei Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, nu are nici charisma şi nici influenţa lui ben Laden. "Această succesiune rămâne problematică: doar filiala yemenită a organizaţiei Al-Qaida, Al-Qaida în Peninsula Arabă, i-a jurat în mod oficial credinţă, în timp ce filiala irakiană a Al-Qaida şi Al-Qaida în Magrebul Islamic s-au limitat doar să-i salute nominalizarea, prin intermediul purtătorului lor de cuvânt", spune Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences-Po, un institut universitar din Paris şi autorul lucrării "Adevărata istorie a Al-Qaida".

Cu toate acestea, Al-Qaida rămâne o sperietoare: membrii "Statului Islamic din Irak", afiliat la Al-Qaida au organizat recent o serie de atentate în aproximativ 15 oraşe, soldate cu 74 de morţi şi peste trei sute de răniţi.

Numeroşi experţi afirmă că deşi controlul Al-Qaida Centrală asupra mişcărilor jihadiste internaţionale tinde să slăbească, aceste organizaţii care i-au jurat credinţă lui Osama ben Laden sunt încă operaţionale. De partea ei, Al-Qaida în Peninsula Arabă se află în ofensivă în Yemen, remarcă specialiştii.

Un alt pericol poate veni de la voluntarii radicali, izolaţi şi greu de descoperit până în momentul în care trec la acţiune.