Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10 ani de la atentatele din 11 septembrie

sua-11-septembrie.jpg

Turnurile WTC, lovite în 2001 de două avioane de pasageri

Comemorarea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 începe încă de sâmbătă, 10 septembrie, în Statele Unite ale Americii sub ameninţarea reală a unor noi atentate teroriste. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat vineri că "reţeaua al-Qaida se află în spatele acestei ameninţării".

Secretarul de Stat a confirmat că ameninţarea teroristă se referă în principal la oraşele New York şi Washington, la zece ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Statele Unite au anunţat joi că anchetează o ameninţare "specifică şi credibilă, dar neconfirmată", în legătură cu zilele de 10 şi 11 septembrie 2011.

La New York, efectivele de poliţie au fost mobilizate pentru a asigura o creştere cu 30 la sută a numărului de patrule, pentru a percheziţiona vehicule, a efectua controale inopinate ale genţilor în transporturile în comun şi pentru supravegherea mai atentă a podurilor, tunelurilor şi a numeroase clădiri oficiale.

"Amintiţi-vă că am găsit documente în cadrul raidului împotriva lui Osama ben Laden care arătau că acesta manifesta un interes pentru un atentat la 11 septembrie", a amintit Joe Biden, care a exclus însă "orice indiciu flagrant" al unei ameninţări teroriste împotriva Statelor Unite.

Comemorarea atacurilor din 2001 începe sâmbătă cu George W. Bush şi Joe Biden în Pennsylvania (est), locul unde unul din avoane s-a prăbuşit cu 37 de pasageri la bord, între care şi patru terorişti.

Fostul preşedinte, actualul vicepreşedinte şi preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, vor asista la inaugurarea memorialului înălţat la câţiva metri de locul prăbuşirii avionului.

La New York, pompierii vor fi onoraţi primii cu o ceremonie de amintire la ora locală 14.00 (21.00 ora României), în memoria celor 343 de pompieri newyorkezi decedaţi printre dărâmăturile de la World Trade Center.

Barack Obama, care urmează să meargă duminică în cele trei locuri unde s-au prăbuşit cele patru avioane deturnate, a ales să rămână sâmbătă la Washington, unde va participa, împreună cu soţia sa, la o activitate umanitară.