Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA comemorează victimele atentatelor din 2001 în contextul unei ameninţări teroriste crescute

sua-atentate-avion.jpg

Al doilea vion deturnat se prăbuşeşte peste WTC

Milioane de americani comemorează duminică în tristeţe, dar şi sub spectrul fricii 10 ani de la cele mai grave atentate teroriste din istorie. Peste 3000 de oameni au murit la 11 septembrie 2001, când patru avioane de pasageri au fost deturnate. După cum declara vineri şi secretarul de stat american, Hillary Clinton, "ameninţarea terorista este reală în aceste zile în special în New York şi Washington, iar reţeaua al-Qaida se află în spatele acestei ameninţării". Serviciile secrete americane continuă să caute 3 suspecţi bănuiţi că ar plănui noi atentate în SUA.

Două dintre cele trei persoane sunt americani cu descendenţă arabă care au călătorit către Statele Unite săptămâna trecută, a declarat un oficial guvernamental citat de CNN. Un alt oficial a declarat însă că nu există dovezi, până în prezent, că vreunul dintre cei trei indivizi ar fi venit în Statele Unite sau ar fi aici în acest moment.

Cu toate acestea, autorităţile operează pe baza presupunerii că cei doi au ajuns pe teritoriul Statelor Unite şi pun cap la cap informaţiile obţinute, de la jurnale de bord şi manifeste la alte surse. O a treia persoană ar fi călătorit prin Europa, deşi nu este clar dacă aceasta a ajuns în Statele Unite.

Reţelele americane de spionaj au interceptat discuţii privind un potenţial atac al unor agenţi Al-Qaida în Pakistan, provenind de la o sursă care a furnizat informaţii corecte în trecut, au declarat oficiali americani. Nu au fost descoperite însă alte dovezi despre un atac, dar acest lucru a determinat oficialii din cadrul serviciilor de informaţii să examineze şi comunicaţiile altor celule Al-Qaida.

Informaţiile sugerează că planul - care ar urma să implice maşini-capcană - ar trebui să coincidă cu împlinirea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie. Modul exact în care acesta ar putea avea loc este însă în mare parte neclar, iar complotul rămâne în continuare neconfirmat.

Autorităţile susţin, de asemenea, că au interceptat o "discuţie" a extremiştilor care sugerează că noul lider al Al-Qaida Ayman al-Zawahiri este într-o oarecare măsură implicat în acest complot.