Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10 ani de la 11/09/2001. Ceremonie de comemorare a victimelor, la New York

Ceremonia de comemorare a celor 3.000 de victime ale atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 se desfăşoară duminică, 11 septembrie 2011, la New York. Preşedinte american, Barack Obama, dar şi fostul sef de stat George W Bush s-au aflat alături de mii de americani în apropiere de locul unde au avut loc atacurile împotriva turnurilor gemene ale World Trade Center.

Barack Obama a fost primul care a vorbit în faţa mulţimii, citând pasaje din Biblie. Şi fostul şef de stat american George W Bush s-a adresat celor prezenţi, amintind de valori stravechi ale americanilor. Cermonia a continuat cu citirea numelor victimelor din urmă cu 10 ani de către rude ale acestora.

Cuplul prezidenţial, care a plecat din Washington duminică dimineaţă, este aşteptat apoi la Shanksville (Pennsylvania, est), unde s-a prăbuşit zborul 93 al United Airlines deturnat de Al-Qaida, după care se va întoarce la Washington, când va merge la Pentagon, ultimul loc al atentatelor comise în urmă cu zece ani şi soldate cu moartea a aproximativ 3.000 de persoane.

Seara, preşedintele urmează să asiste la un "concert pentru speranţă" la Kennedy Center din Washington şi să rostească un discurs.

Sâmbătă, Obama a afirmat că "în cele din urmă s-a făcut dreptate" cu moartea lui Osama ben Laden, la 2 mai într-o operaţiune a unui comando american în Pakistan, şi că ţara sa nu se va pleca în faţa ameninţării, în momentul în care autorităţile invocă ameninţarea "credibilă" dar "neconfirmată" cu atentate planificate de Al-Qaida la acest sfârşit de săptămână.

"În prezent, America este puternică şi Al-Qaida este pe calea înfrângerii", a declarat el în alocuţiunea sa săptămânală.

Ground Zero, după 10 ani

Ceremoniile de la New York au loc în aşa-numitul Ground Zero, locul unde se înalţau cele două turnuri gemene doborâte în 2001. Cum va arăta noul World Trade Center, emblemă a New York-ului atunci şi acum? Proprietarul Turnurilor Gemene distruse la 11 septembrie 2001, compania Silverstein Properties, a dat publicităţii un film ce dezvăluie noua faţă a complexului World Trade Center. Cinci clădiri de birouri şi Muzeul Nine-Eleven (11 Septembrie) ar urma să facă parte din complex, care ar putea fi gata cel mai devreme în 2014.

Cinci zgârie-nori, un muzeu, cascade artificiale impunătoare, un centru de arte, numele persoanelor dispărute în atentate, gravate în bronz... În districtul Financiar din Manhattan - Ground Zero - se ridică un complex ce va lua locul Turnurilor Gemene dispărute în urmă cu exact zece ani. Compania Silverstein Properties, care caută deja chiriaşi pentru noile spaţii, a anunţat că cea mai înaltă clădire din complex va avea o înălţime de 541 de metri şi se va numi Tower One, sau Turnul Libertăţii.

Înălţimea are o semnificaţie anume: 541 de metri înseamnă 1776 de picioare, adică anul în care Statele Unite şi-au proclamat independenţa. Construcţia acestui monolit, poate mai impozant decât Turnurile Gemene, a ajuns la etajul 76, din cele 104 prevăzute.

Primele 19 etaje formează un piedestal din beton. Ele nu vor cuprinde birouri sau spaţii comerciale, pentru că au rolul de a proteja clădirea de atacuri teroriste la sol precum cel din 1993. Un înveliş de fier-beton, gros de aproape un metru, va face din Turnul Libertăţii cel mai sigur zgârie-nori construit vreodată.

În centrul Ground Zero, pe locul Turnurilor Gemene, un memorial dedicat celor ucişi în 1993 şi 2001 se deschide exact pe 11 septembrie. Amprentele clădirilor dispărute sunt marcate prin cascade artificiale pătrate, poate cele mai mari realizate de mâna omului. Numele celor aproape 3000 de victime ale atacurilor sunt gravate în bronz, pe o placă ce înconjoară cele două cascade.

400 de copaci, aduşi din statele New York, Pennsylvania şi Washington DC sunt plantaţi aici. Unul dintre ei a supravieţuit distrugerilor din 11 septembrie 2001: îngrijit după atentate, a rezistat până astăzi, devenind o emblemă a curajului şi perseverenţei, a renaşterii din propria cenuşă.