Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guignols de l’info : să tragem în marionete ?

guignols-ppda-5091.jpg

Guignols de l’info:să tragem în marionete ?

În România a izbucnit o adevărată polemică legată de felul in care ar fi fost înfăţişaţi românii într-o emisiune a celor de la Les Guignols de l’Info. Această emisiune devenită o instituţie in peisajul mediatic francez e o caricatură a lumii politice şi mediatice. Cei care o realizează au un umor caustic şi necruţător, în care caricaturizează în primul rând defectele oamenilor politici şi ale celebrităţilor.

În ciuda unor excese şi a unui umor care depăşeşte câteodata limitele bunului- simţ,  emisiunea e considerată un element esenţial al exprimării democratice în Franţa.

Emisiunea "Les Guignols de l'info" e difuzată îin fiecare seară de luni până vineri pe postul de televiziune privat Canal Plus. Este o caricatură a lumii politice şi mediatice, o luare în derâdere a societăţii franceze în particular şi a lumii actuale în general.

Caracterul repetitiv al citatelor folosite şi a stereotipurilor marionetelor au permis câteodată caricaturii, marionetei deci, să devină mai populară decât personajul însuşi pe care-l reprezintă.

Cei mai importanţi lideri politici interni şi internaţionali - de la Nicolas Sarkozy, DSK şi Jacques Chirac până la George Bush, Barack Obama sau Dalai Lama - îşi au marioneta in Les Guignols de l'info.

Celebrităţii din lumea spectacolului sau a sportului completează "colecţia" de peste 300 de personaje cu care se pot mândri autorii emisiunii. Curajoşi, nerespectuoşi, inteligenţi, hazlii, autorii emisiunii câştigă public nou an de an.

În timpul celor circa 8 minute cât durează emisiunea - prezentată de marioneta unui fost  jurnalist-vedetă al televiziunii franceze,  PPDA - peste 3 milioane de francezi sunt în faţa televizoarelor, cu recorduri de audienţă care au depăşit 3,5 milioane de telespectatori.

Umor caustic şi scandaluri

Toţi cei prezenţi in emisiune sunt luaţi in derâdere, iar 90 la sută din glume sint la adresa celebrităţilor din Franţa. Astfel, preşedintele Nicolas Sarkozy e prezentat de cele mai multe ori ca un om fără umor sau ameninţător, Dominique Strauss-Kahn ca un obsedat sexual, Alain Delon ca un personaj ridicol.

Emisiunea a provocat scandaluri de mai multe ori : atunci cind l-a infăţişat de exemplu  pe fostul prim-ministru Raymond Barre ca pe un  involuntar  amator de practici sado-masochiste sau pe soţia fostului preşedinte Jacques Chirac... masturbându-se cu o  geantă.

Scandalurile au depăşit uneori graniţele. În 2005, alegerea noului Suveran Pontif le dă ocazia umoriştilor francezi să revină asupra trecutului lui Joseph Ratzinger, înrolat pe vremuri în mişcarea tineretului hitlerist.

Într-o secvenţă memorabilă, Benedict al 16-lea este numit "Adolf al doilea" , iar bincuvântarea sa se dă "în numele Tatălui, al Fiului şi a celui de-al treilea Reich". Gluma nu a fost deloc pe gustul episcopilor francezi care au cerut Consiliului Superior al Audiovizualului să dea un avertisment Canal +.

Extrema dreaptă franceză şi asociaţii ale catolicilor integrişti au intentat chiar un proces autorilor emisiunilor. De cele mai multe ori însă aceste litigii se rezolvă înainte de a trece poarta tribunalului.

Cum a fost cazul recent al unei emisiuni în care Les Guignols au luat în derâdere felul în care japonezii combat efectele accidentului nuclear de la Fukushima. Ambasada Japoniei din Paris a scris un text de protest responsabililor de la Canal Plus în care afirma că mai multi japonezi din Franţa au fost şocaţi de acele sketchuri.

Răspunsul televiziuni a fost concis şi fără drept de apel. "Les Guignols de l'info este un program care critică orice tip de persoană şi eveniment, fără nicio exceptie".

Ţinta ironiilor – nu românii, ci subiecte controversate

În secventa difuzată  înaintea meciului de fotbal România-Franţa, autorii emisiuni nu îi satirizau pe români, ci pe cei doi comentatori francezi, Jean-Michel Larqué şi Thierry Roland,  extrem de cunoscuţi microbiştilor francezi.

Au comentat sute de meciuri împreună, mai întâi pe canalul TF1 iar acum pe M6. Cei doi sunt însă celebri şi pentru limbajul lor destul de naţionalist şi populist,  frizând uneori rasismul şi xenofobia.

Jean-Michel Larqué a fost recent atenţionat pentru un comentariu antisemit – în care făcea legătura între evrei şi bani. Sketchul de marţi consacrat meciului de fotbal de la Bucureşti începe de altfel printr-un comentariu despre presupusa relaţie pe care o întreţin evreii cu banii.

Cei doi comentatori de fotbal îl critică apoi pe arbitrul partidei, un englez, descris  drept "roşcovan beţiv". De abia după aceea începe secvenţa cu românii şi cerşitul, cu banul aruncat în aer şi care poate nu mai cade înapoi, totul terminându-se cu un joc de cuvinte între numele capitalei române, Bucuresti, şi pubelă.

Ţinta acestor remarci caricaturale sint insă cei doi comentatori francezi, în gura cărora autorii emisiunii Les Guignols au vrut să pună aceste injurii ţinând cont de antecedentele lor lingvistice şi umoristice.

 

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo

 

Despre români s-a vorbit şi în alte rânduri, ultima oara chiar vinerea trecută. Într-o primă imagine din sketch il vedem pe preşedintele Nicolas Sarkozy aducând un omagiu funebru pentru  doi soldaţi morţi în Afganistan. Unul este african, al doilea e "căpitanul Popescu".

Ambii erau membri ai Legiunii Străine. Şeful statului îi dă apoi cuvântul ministrului francez de interne. Claude Guéant salută şi el memoria celor doi morţi,  dar profită de ocazie pentru a anunţa presa prezentă la ceremonie că "odată cu repatrierea în România a trupului neînsufleţit al căpitanului Popescu, în avionul de Bucureşti va fi urcat şi un grup de 24 de romi".

 

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo

 

Militarul african va fi trimis şi el pe ultimul său drum acasă... însoţit  de zeci de compatrioti de-ai săi. "Numai aşa ne vom atinge şi chiar depăşi numărul de expulzati pe care ni l-am fixat", conchide foarte multumit de el Claude Guéant.

Nu romii, românii sau africanii sunt aici subiectul criticilor emisiunii Les Guignols,  ci politica franceză în materie de imigraţie.

Realizatorilor emisiunii li s-a reprosat în repetate rânduri că „merg prea departe”. Ei răspund însă că dacă ar începe să se cenzureze emisiunea şi-ar pierde rostul.