Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty îi acuză pe rebelii libieni de crime de război

Amnesty International acuză de crime de război atât regimul Gaddafi, cât şi susţinătorii Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia, pe care îi critică pentru comiterea unor abuzuri.

Într-un raport de 122 de pagini, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International menţionează că CNT nu pare dispus să îi tragă la răspundere pe rebelii responsabili de încălcarea drepturilor omului.

"Responsabilii Opoziţiei, cu care Amnesty International a discutat despre aceste preocupări au condamnat astfel de abuzuri, dar au minimizat amploarea şi gravitatea lor", arată organizaţia.

"Combatanţii Opoziţiei şi susţinătorii lor au răpit, au deţinut în mod arbitrar, au torturat şi au ucis foşti membri ai forţelor de securitate, suspectaţi de loialitate faţă de Gaddafi şi au capturat soldaţi şi cetăţeni străini, suspectaţi pe nedrept că sunt mercenari care luptă pentru Gaddafi", afirmă Amnesty International.

 

Rebelii libieni, acuzaţi de tortură

 

Printre numeroasele exemple de încălcare a drepturilor omului, Amnesty evocă în special un caz de la începutul revoltei, în care mai mulţi militari ai lui Muammar Gaddafi, capturaţi de rebeli au fost "bătuţi până la moarte, cel puţin trei dintre ei au fost spânzuraţi, iar alţii au fost ucişi, după ce au fost capturaţi sau după ce s-au predat".

Organizaţia recunoaşte totuşi că aceste crime de război comise de Opoziţie au fost la o "scară mai mică" decât cele ale regimului Gaddafi.