Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dreptul de a nu naşte. Studiu: 30% dintre români cred că avortul ar trebui interzis prin lege

contraceptie-nu.jpg

Doar 27% dintre respondenţi cred că dacă femeia este necăsătorită ar trebui să renunţe la copil.

Majoritatea românilor sunt de acord cu avortul din motive medicale, atunci când mama sau copilul sunt în pericol. Doar o treime dintre români dezaprobă ferm întreruperea voluntară a sarcinii atunci când părinţii nu doresc copilul, în timp ce un procent similar consideră că avortul trebuie îngrădit prin lege. Acestea sunt rezultatele celui mai nou studiu pe marginea religiei şi comportamentului religios realizat în România de Fundaţia Soros Romania.

31% dintre participanţii la studiu dezaprobă total avortul voluntar, atunci când părinţii nu îşi doresc copilul. Jumătate dintre respondenţi sunt de acord cu întreruperea unei sarcini, în anumite condiţii. Din această categorie, 90% dintre românii intervievaţi consideră că cel mai important motiv îl reprezintă necesitatea medicală a avortului, deci atunci când viaţa mamei sau a copilului este în pericol.

Ceva mai puţini, 70%, sunt de acord cu întreruperea de sarcină atunci când copilul ar rezulta dintr-un viol. La capitolul avort din motive sociale, doar 27% dintre respondenţi cred că dacă femeia este necăsătorită ar trebui să renunţe la copil. Procentul creşte la 46% dacă un cuplu nu are o situaţie materială care să permită creşterea în condiţii optime a copilului.

Dintre respondenţi, cea mai conservatoare categorie este reprezentată de femeile din mediul rural, cu venituri mici şi un nivel de educaţie scăzut. Cei care susţin în cea mai mare măsură avortul sunt bărbaţi cu venituri mari şi studii superioare, locuitori ai oraşelor mari.

Comparativ cu studiile realizate în trecut, nivelul de toleranţă al populaţiei a crescut. În urmă cu şase ani, 56% dintre respondenţi erau conservatori şi fermi împotriva avortului. Acum trei ani, procentul lor scădea la 52%, iar anul acesta a ajuns la 43%.

30% dintre cei intervievaţi consideră că avortul trebuie interzis prin lege. 60% se declară împotriva interdicţiei, în timp ce 10% nu au nici o opinie în acest sens.

Studiul realizat la iniţiativa Fundaţiei Soros a fost realizat în luna iunie, pe un eşantion reprezentativ de 1204 persoane.