Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: Biserica nu are ce căuta în politică

sondaj-biserica-nu-are-ce-cauta-politica.jpg

Românii nu vor amestecul Bisericii în Politică.

Biserica nu trebuie să se amestece în politică! Aşa reiese dintr-un studiu realizat de fundaţia Soros România. Peste 80% dintre români nu sunt de acord ca preoţii să sfătuiască oamenii cu cine să voteze. RFI a discutat cu politologul Ovidiu Voicu, manager de programe la Fundaţia Soros, despre legăturile dintre Biserică şi politică, dar şi despre sinceritatea credinţei la români.

Rep.: În timp ce aproape trei sferturi din populaţie au încredere multă şi foarte multă în biserică, peste 80% dintre români nu sunt de acord ca preoţii să sfătuiască oamenii cu cine să voteze. Cum se explică asta ?

Ovidiu Voicu: Într-un fel, vorbim aici de cele două extreme ale spaţiului social, să spunem. Pe de o parte avem religia, unde avem participarea cea mai mare şi pe de altă parte este politica, unde avem participarea cea mai scăzută. Noi am vrut să vedem dacă asistăm la o suprapunere. Românii nu prea doresc să-şi amestece religia cu politica. Sunt două posibile explicaţii. Una din ele este legată de imaginea politicii. Politica e ceva murdar, ca să spunem pe scurt, cam asta este percepţia, deci în politică avem minciună, furt, corupţie, trafic de influenţă. Pe de altă parte, biserica sau religia ar trebui să fie imaginea unor valori morale, creştine, care sunt opuse celor pe care le vedem în politică. Aici apare o primă respingere.

A doua explicaţie este înţelegerea distincţiei între public şi privat. Adică în mai mare măsură, românii înţeleg că religia ţine de sfera privată, este ceva pe care îl avem fiecare dintre noi, dar nu este obligatoriu să-l impunem celorlalţi. Or politica este eminamente spaţiul public, este ceea ce avem în comun.

 

Rep.: Pe de altă parte, 70% dintre români contribuie cu bani la biserică, mai reiese din acest studiu. Ce vă spune asta?

O.V.: Asistăm în România la un comportament religios care are mai degrabă componente de vizibilitate, decât componente de interiorizare.

 

Rep.: Ce înseamnă asta?

O.V.: Românii participă la religie prin lucruri care sunt vizibile: contribuie cu bani, merg la celebrările importante, Paşte, Crăciun, îşi fac ceremoniile importante din viaţă, botezul, căsătoria, moartea, la biserică, se roagă, dar nu petrec timp meditând sau interiorizând credinţa sau punând în practică valorile.

 

Rep.: Cu toate astea, văd aici că pentru 61%, rugăciunea face parte din viaţa de zi cu zi. Asta nu înseamnă că pentru unii oameni, există şi o anumită formă de interiorizare?

O.V.: Da, mă rog… rugăciunea este şi când… ca să dau un exemplu trivial… traversezi strada sau gestul acela pe care-l vedem foarte des în autobuz, de exemplu, când lumea îşi face cruce când autobuzul trece prin dreptul bisericii. Sunt lucruri ce trebuie analizate mai atent. În ce măsură reprezintă o exteriorizare a credinţei sau o interiorizare a ei?

 

Rep.: Deci le faci mai degrabă din reflex?

O.V.: Da, este un reflex social, aşa se face. Cum este participarea la slujba de Paşte. Nu-i un lucru rău, atenţie! Este o convieţuire, este un lucru care se întâmplă în societate. Toată lumea merge la miezul nopţii, ia lumină, dar după ce s-a terminat povestea asta convenţională, cei care rămân cu adevărat la slujbă sunt mai puţin de o treime din cei care erau în stradă la miezul nopţii.

 
Politologul Ovidiu Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre relaţia dintre Biserică şi Politică