Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Prietenul tău poate fi un Loverboy!"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Aşa se cheamă o campanie de informare lansată în special în licee de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane. "Loverboy" este şi numele unui film regizat de Cătălin Mitulescu, dar e de asemenea o tehnică relativ nouă de recrutare a fetelor de către reţelele de traficanţi. RFI a discutat despre acest subiect cu psihologul Alexandra Mitroi, de la organizaţia neguvernamentală de profil ADPARE (Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie).

Rep.: Ce este un "loverboy"?

A.M.: În ultimii ani, recrutarea prin violenţă fizică sau prin răpire a scăzut drastic, fiind înlocuită de o metodă mult mai personală, metoda "Loverboy". Loverboy-ul este de regulă un iubit de carieră, în măsura în care este un tip carismatic, ştie asta, face parte dintr-o reţea care recrutează fete pentru trafic de persoane şi alege cumva tinere, ca target, din grupuri vulnerabile, treptat-treptat le câştigă încrederea, ştie de la început care sunt vulnerabilităţile familiei şi apoi intră într-o relaţie de cuplu cu tinerele. Ajunge să fie o persoană de suport pentru familia fetei, pentru fată, familiile se cunosc, se creează o relaţie de cuplu firească până la un punct, în care fata îi acordă încredere totală acestui bărbat, relaţia, dacă putem să-i spunem aşa, poate să dureze câteva luni sau câţiva ani.

 

Rep.: Când realizează tânăra că de fapt e o victimă a unui traficant de persoane?

A.M.: De regulă, propunerea pentru tânără vine fie să plece în străinătate, să-şi caute locuri de muncă fiecare, fie să plece în vacanţă, undeva peste hotare sau presupunând că familia tânărului este peste hotare, el îi propune fetei să-l însoţească, să-i cunoască familia.

 

Rep.: Dacă ar fi să faceţi un profil psihologic al victimelor, cum ar arăta?

A.M.: Pot fi atât fete care, bineînţeles că ştim, factorii de risc sunt sărăcia, lipsa oportunităţilor pe piaţa muncii în zonă, istoricul de abuz fizic emoţional, sexual la vârstă timpurie, abandonul şcolar, tulburările de personalitate, dar fetele, tinerele care cad pradă acestui tip de bărbat nu sunt neapărat disfuncţionale. Pot fi tinere obişnuite, cu preocupări obişnuite, care îşi doresc să îşi crească puţin nivelul de trai, nu sunt neapărat victimele care provoacă şi caută o relaţie abuzivă sau un agresor. Foarte multe fete victime sunt din comunităţi urbane şi au absolvit cam zece clase. Acest bărbat funcţionează ca un model, ca un reper pentru comunitatea respectivă, uneori.

 
Alexandra Mitroi, intervievată de Cosmin Ruscior, despre fenomenul Loverboy