Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autobiografie controversată a lui Julian Assange

autobiografie-controversata-lui-julian-assange.jpg

Julian Assange se opune publicării autobiografiei sale, de către editura scoţiană Canongate.

O autobiografie "neautorizată" a lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, apare joi, 22 septembrie, în librării, cu toate că australianul se opune acestei publicări.

Promotorul transparenţei absolute refuză să i se publice autobiografia! Versiunea apărută joi datează din luna martie, cu alte cuvinte înainte ca Julian Assange să revină asupra proiectului, precizează micuţa editură scoţiană.

Canongate este numele ei şi ea spune că în iunie, când 38 de edituri din lumea întreagă doreau să preia cartea, Assange s-a răzgândit şi a spus că vrea să-şi anuleze contractul. Cum îşi cheltuise însă avansul dat de editură, pentru a-şi plăti avocaţii (e vorba de circa 500 de mii de lire sterline) şi în absenţa unui compromis acceptabil de către ambele părţi, editura a decis să onoreze contractul până la capăt şi să publice deci această autobiografie, recunoscând însă că nu este autorizată.

E vorba de fapt de retranscrierea a circa 50 de ore de interviuri realizate de un scriitor scoţian cu Julian Assange, pe vremea când acesta era cu domiciliu forţat undeva în estul Angliei, în aşteptarea deciziei justiţiei cu privire la extrădarea sa spre Suedia. Ţară în care este acuzat de viol de două femei, acuzaţii respinse de fondatorul WikiLeaks. Rezultatul acestor retranscrieri publicate pe 244 de pagini va deveni cu siguranţă un best-seller mondial şi în plus, Assange va primi bani pentru fiecare exemplar vândut.

The Independent, ziarul care publică joi în exclusivitate extrase din această carte, spune că un capitol întreg al autobiografiei este consacrat versiunii lui Assange cu privire la acuzaţiile de agresiune sexuală care i se aduc, o premieră, întrucât până acum acuzatul nu s-a exprimat niciodată asupra acestei chestiuni în public.