Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primire glacială pentru Papa Benedict în Germania

primire-glaciala-papa-benedict-germania.jpg

Papa Benedict şi-a început vizita în Germania (Foto: Reuters/Tony Gentile).

Papa Benedict al XVI-lea a sosit joi la Berlin. El face o vizită de patru zile în ţara natală. Această deplasare care-l va purta pe Suveranul Pontif prin trei oraşe germane riscă să fie marcată şi de manifestaţii ostile. Între timp, Suveranul Pontif a declarat deja că-i înţelege pe cei care părăsesc Biserica din cauza cazurilor de pedofilie.

Papa Benedict a afirmat la bordul avionului care l-a transportat de la Roma la Berlin că înţelege "plecarea din Biserică a celor care s-au confruntat cu cazuri de pedofilie".

"Pot înţelege că pe fondul unor informaţii de acest fel, mai ales rudele celor afectaţi pot spune: «nu mai este Biserica mea, nu mai pot merge la o asemenea Biserică»", a declarat Suveranul Pontif.

Papa Benedict a fost primit pe aeroportul Tegel din Berlin de preşedintele Germaniei, Christian Wulff, cancelarul Angela Merkel şi de unii miniştri germani.

Cu caracter politic, dar şi ecumenic, această deplasare care-l va purta pe Suveranul Pontif prin trei oraşe germane riscă să fie marcată şi de manifestaţii ostile.

Puţin creştină şi în mod tradiţional contestatară, capitala Berlin va fi etapa cea mai delicată a acestui periplu papal. Un grup heteroclit de asociaţii de homosexuali, precum şi atei care îi reproşează Suveranului Pontif poziţiile sale conservatoare au decis să manifesteze joi după-amiază în faţa Parlamentului german, chiar în momentul în care Papa Benedict se va adresa Bundestagului. Invocând motive de securitate, justiţia germană a refuzat manifestanţilor dreptul de a se apropia de instituţie.

 

Deputaţi germani, iritaţi de discursul Papei Benedict

 

Prima intervenţie a unui papă în incinta Parlamentului german îi irită însă şi pe unii deputaţi. Circa o sută de aleşi de stânga şi ecologişti au decis să boicoteze discursul Papei. Scandalurile de pedofilie din sânul Bisericii Catolice şi reacţiile lui Benedict, considerate insuficiente au fost prost primite de credincioşii germani. De altfel, circa 150 de teologi germani şi germanofoni-adică şi din ţări precum Elveţia sau Austria-au decis să-i ceară Papei reforme profunde în catolicism: dreptul pentru preoţi de a se însura, posibilitatea pentru femei să poată fi numite preoţi, posibilitatea de a divorţa pentru credincioşi etc.

Subiecte sensibile asupra cărora cu siguranţă Papa Benedict nu va reveni în timpul voiajului său. Ducându-se însă după Berlin la Erfurt adică în estul protestant al ţării, oraşul lui Martin Luther, Benedict speră să dea un semnal puternic în favoarea ecumenismului. Totodată, însă, în acea parte a Germaniei, fosta RDG, decreştinizarea a fost şi mai puternică decât în restul ţării.