Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Execuţia unui simbol al luptei împotriva pedepsei capitale

executia-unui-simbol-al-luptei-impotriva-pedepsei-capitale.jpg

Un manifestant protestează împotriva execuţiei lui Troy Davis (Foto: Reuters/Tami Chappell).

Troy Davis, un simbol al luptei împotriva pedepsei capitale în Statele Unite, a fost executat miercuri noapte, în statul american Georgia. Condamnat în 1991 la moarte prin injecţie letală, pentru uciderea unui poliţist în 1989, Davis şi-a susţinut nevinovăţia până în ultima clipă.

De-a lungul a 20 de ani, Troy Davis a reuşit să amâne prin recurs trei sentinţe de condamnare la moarte. Miercuri noapte, înainte ca injecţia letală să îi fie administrată, bărbatul le-a spus poliţiştilor, încă o dată, că nu a fost implicat în nici un fel în crima pentru care a fost condamnat. Deşi în timpul procesului Davis a fost identificat de mai mulţi martori ca autor al crimei din 1989, arma nu a fost găsită niciodată, iar de la locul faptei nu au putut fi prelevate amprente digitale sau ADN. Ulterior, unii martori şi-au retras acuzaţiile, declarând că au fost instigaţi de poliţişti să îl indice pe Troy Davis drept autor al crimei.

Sute de manifestanţi şi susţinători ai lui Troy Davis s-au adunat în faţa penitenciarului, sperând ca instanţa supremă a Statelor Unite să anuleze execuţia. Curtea Supremă a decis însă că Troy Davis trebuie să moară.

Comentând pe marginea acestui caz, cotidianul New York Times denunţă "erori grave" în dosarul lui Troy Davis, acuzând o dată în plus "barbaria pedepsei cu moartea".

Prezentat de susţinătorii săi ca prototipul bărbatului afro-american condamnat la moarte, Troy Davis avea de partea sa numeroase personalităţi. Manifestaţii de susţinere au fost organizate în toate colţurile lumii, iar Franţa şi Vaticanul au cerut clemenţă în acest caz. Casa Albă, pe de altă parte, a refuzat să se implice, argumentând că este o problemă ce aparţine unui stat federal.

Anul trecut, în Statele Unite, au fost executate 46 de persoane.