Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protestele reîncep în Yemen odată cu întoarcerea preşedintelui

Preşedintele yemenit, Ali Abdallah Saleh, a fost primit cu proteste de stradă violente la întoarcerea în ţară, după mai mult de trei luni de exil. El s-a aflat internat într-un spital din Arabia Saudită de la începutul lunii iunie, după ce a fost rănit în urma unui atac al demonstranţilor asupra palatului prezidenţial din Sanaa.

 

Sâmbătă, la revenirea sa în ţară, cel puţin 40 de persoane au fost ucise în urma confruntarilor dintre susţinătorii şi opozanţii regimului. Cele mai violente ciocniri s-au produs la Sanaa, unde sute de persoane au fost ranite.

Lupte armate s-au dus in diverse cartiere din capitală, inclusiv în piaţa Schimbării, epicentrul mişcării de contestare a regimului lui Ali Abdallah Saleh, scriu jurnaliştii prezenţi la faţa locului.

Regimul preşedintelui yemenit se confruntă cu o mişcare de contestare extrem de puternică din partea populaţiei încă de la înce putul anului.

Saleh, aflat la putere de 33 de ani, a refuzat, până în prezent, să demisioneze, în pofida unor puternice presiuni regionale, dar şi internaţionale.