Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revoluţie în Arabia Saudită: femeile vor vota

revolutie-arabia-saudita-femeila-vor-vota.jpg

Femeile din Arabia Saudită vor avea drept de vot.

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a anunţat duminică, 25 septembrie, că femeile vor avea dreptul să voteze şi să fie votate la viitoarele alegeri municipale. Condusă de un regim ultraconservator, Arabia Saudită e o ţară în care femeile au foarte puţine drepturi. Trebuie să iasă pe stradă acoperite cu un văl din cap până în picioare, nu se pot plimba decât însoţite, nu au voie să conducă maşini şi până acum nu aveau voie nici să voteze sau să fie votate.

Arabia Saudită e unul dintre primii producători de petrol ai lumii, este o putere financiară, este unul dintre principalii aliaţi ai Statelor Unite în lupta împotriva terorismului, dar este în acelaşi timp şi un stat în care femeile nu au aproape nici un drept. Trebuie să iasă pe stradă acoperite cu un văl din cap până în picioare, nu se pot plimba decât însoţite, nu au voie să conducă maşini şi până acum nu aveau voie nici să voteze sau să fie votate. Adevărul e că în această ţară însăşi ideea de alegeri e una destul de recentă. Primele alegeri municipale au avut loc acum câţiva ani.

Iată însă că regele Abdallah a anunţat că femeile vor avea dreptul nu numai să participe la vot, ci chiar să fie alese la alegerile municipale din 2015. Mai mult, femeile vor putea chiar să facă parte din Majlis Al Choura, o adunare consultativă, ai cărei membri sunt desemnaţi.

"În felul acesta, evităm marginalizarea femeilor în societatea saudită şi promovăm o modernizare echilibrată a acestei societăţi", a spus regele, care a continuat: "E în interesul ţării noastre să nu ne oprim, trebuie să modernizăm societatea într-o perioadă în care nu avem nevoie de recalcitranţi". Iată o aluzie făcută islamiştilor extremişti care se opun, în numele religiei, oricărei îmbunătăţiri a statutului femeilor în Arabia Saudită.

 

Primăvara arabă şi femei la volan

 

Pentru mulţi observatori, acest pas înainte este o consecinţă a primăverii arabe care zguduie de nouă luni ţări din regiune. Chiar într-o monarhie ultraconservatoare şi un stat poliţienesc cum este Arabia Saudită, au început să apară semne de revoltă. Autorităţile saudite au mărit nivelul prestaţiilor sociale la începutul anului, iar în această primăvară a devenit vizibilă pentru prima oară o mişcare care revendică dreptul femeilor de a se urca la volan. Câteva femei s-au filmat în timp ce erau la volan, iar una dintre ele a petrecut două săptămâni la închisoare pentru acest delict. Un delict, care de fapt, nu e sancţionat de vreo lege. Nici un decret nu interzice femeilor să conducă, ci o fatwa, o hotărâre religioasă, care are însă valoarea de lege în acest regat.

Mişcarea de protest a căpătat însă amploare, o petiţie cu câteva zeci de mii de semnături a fost lansată pe Facebook, iar până şi autorităţile religioase au făcut un pas înapoi. Femeile ar putea fi lăsate să conducă în curând, nu însă în oraşe, ci în zonele rurale.