Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflict interetnic în Bulgaria

violente-bulgaria.jpg

Conflict interetnic în Bulgaria

Două persoane și-au pierdut viața și mai multe au fost rănite în ciocnirile din satul Katunița, regiunea Plovdiv. Conflictul a izbucnit după decesul unui tânăr bulgar, care ar fi fost lovit intenţionat, potrivit localnicilor, de un microbuz plin cu romi. Printre răniţi se află şi trei polițişti.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Revolta este îndreptată împotrivă familiei a.z. țar al romilor Kiril Rașkov, zis Kiro. Trei din casele familiei sale au fost incendiate împreună cu mai multe autoturisme de lux. Bulgarii din Katuniță cer deportarea familiei. Rudele lui Kiro au ripostat încercând să rupă blocada cu două automobile. Au fost arestați 12 romi și 127 de etnici bulgari – cea mai mare parte – tineri suporteri ai echipelor de fotbal din Plovdiv.  În ciuda interdicțiilor, aici au sosit 500 de rockeri.

Declarații incendiare au făcut liderii naționaliștilor din „Ataka” care au avertizat că vor rupe alianța cu centriștii din GHERB pentru protecția asigurată în cursul anilor criminalilor romi.

Primul ministru Borisov a adresat un apel să nu fie politizat un caz criminal. Procurorul general a ordonat verificarea provenienței veniturilor liderului romilor Kiro. Între timp, din opoziție s-a anunţat că el este membru al partidului de guvernământ GHERB.

Ivailo Kalfin, candidatul socialist la alegerile prezidențiale, a declarat că evenimentele sângeroase  au pus în evidență realitatea urâtă în care trăiesc bulgarii din zonele cu populație mixtă – oamenii sunt  lăsați fără protecție, lipsește voința politică de combatere a crimei organizate și corupției.

Tensiunile în relațiile între bulgari și romi s-au mutat ieri de la Katunița la Plovdiv, unde se află cel mai mare ghetou de romi din Bulgaria. Pe străzile orașului a fost organizat un marș de protest împotrivă criminalilor romi. Au fost sparte geamurile moscheei „Djumaia Djamia”. Au intervenit forțe ale jandarmeriei aduse din Sofia și conflictul a fost aplanat.

Președintele Gheorghi Părvanov a sosit luni la Plovdiv unde a analizat situația cu primul ministru Boiko Borisov. Cei doi au criticat pasivitatea forțelor de ordine în ajunul conflictului.

Între timp, la frontiera cu Turcia a fost arestat șoferul microbuzului care a accidentat mortal tânărul de la Katunița și a provocat reacțiile violente ale populației bulgare. ONG-urile consideră că acest conflict nu are la baza probleme etnice dar că situația a escaladat într-un pogrom rasist.

Liderul VMRO Krasimir Karakacianov a cerut întreruperea campaniei pentru alegerile prezidențiale și cele locale din 23 octombrie și rezolvarea problemei rome prin adoptarea unei strategii de ieșire din criza demografică.

Unii lideri ai partidului „Ataka” au declarat că timp de peste 15 ani criminalii din familia țarului Kiro s-au bucurat de protecția poliției și procuraturii. Tragedia de la Katunița va putea avea repercusiuni asupră rezultatelor din alegerile locale și cele prezidențiale.

Țar Kiro a fost arestat pentru prima dată în 1984. La acea vreme din casa sa miliția a confiscat aur și valută în valoare de 2,5 milioane de dolari. În anii comunismului Kiro a acumulat 7 sentințe cu un total de 30 de ani închisoare.

Din 1989 familia sa produce într-un mod ilegal băuturi alcoolice dar nu este urmărită de lege. Rude ale țarului sunt arestate în Franța și acuzate de buzunărit.

Kiro este lider al „Bulgariei libere” - unul din partidele romilor. El însă se află în conflict cu mai mulți lideri romi printre care Țvetelin Kâncev președintele celui mai mare partid al minorității - „Euroroma”.

Nu a fost confirmată într-un mod oficial informația apărută luni că Țarul Kiro a fost condamnat la moarte de un tribunal al romilor.