Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UPDATE Nokia închide fabrica de la Jucu. Angajaţii vor fi plătiţi până în martie 2012

Gigantul finlandez Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj. Circa 2200 de angajaţi vor fi daţi afară, în baza unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, întrucât unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru producătorul de telefoane mobile. Preşedintele Nokia anunţă că angajaţii de la Jucu vor fi plătiţi până în martie 2012.

"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate. Închiderea fabricii de la Cluj şi ajustările aduse lanţului comercial vor avea un impact de circa 2200 de angajaţi asupra forţei de muncă ", se arată într-un comunicat al grupului finlandez.

Închiderea fabricii se încadrează în strategia companiei şi are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza şi simplifica structura grupului, se mai spune în comunicat.

Grupul va renunţa şi la 1300 de angajaţi din cadrul diviziei Location & Commerce, după ce, în aprilie, se anunţa disponibilizarea a altor 6000 de angajaţi. Viitorii disponibilizaţi vor avea acces la un program de sprijin derulat de Nokia.

Salarii până în martie şi pachet compensatoriu

Preşedintele Nokia, Stephen Elop, a declarat că angajaţii fabricii de la Jucu vor fi plătiţi până în martie 2012. Producţia va continua până la sfârşitul lui 2011, a mai spus Elop, preluat de HotNews.ro. Într-un document adresat angajaţilor, este menţionat şi un pachet compensatoriu.

"Fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului. Ne aşteptăm că veţi continua să fiţi angajaţi în Nokia şi să fiţi plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012. Veţi beneficia de un pachet compensatoriu pe care îl vom comunica de îndată ce vom finaliza consultările. Până la sfârşitul anului vom continua să muncim. Pentru aceasta am decis să asigurăm bonusuri suplimentare pentru dumneavoastră în condiţiile în care ne vom atinge standardele de eficienţă şi calitate în acelaşi mod ca şi până acum", se arată în document.

Conducerea Nokia precizează că va căuta modalităţi de a ajuta provizoriu şi partenerii fabricii.

Un an prost pentru Nokia

Anul acesta, compania a închis şi centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, de unde 120 de persoane au fost concediate.

Potrivit Mediafax, Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, cu o investiţie care ajunge la 60 de milioane de euro. Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

În 2010, Nokia a fost al doilea mare exportator din România, după Dacia. După primele nouă luni ale anului trecut, compania avea exporturi de 750 milioane euro.

Au fost puse sub evaluare şi operaţiunile Nokia din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua să producă pentru pieţele din Europa şi America de Nord, însă grupul intenţionează să le reorienteze treptat către software şi personalizarea pachetelor de vânzări, ceea ce va afecta forţa de muncă de la cele trei fabrici.

Compania avea la sfârşitul lunii iunie peste 138.000 de angajaţi la nivel global, faţă de circa 130.000 la sfârşitul anului trecut.

Primele reacţii

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a convocat pentru joi, la ora 15:00, o şedinţă la sediul Prefecturii cu directorii mai multor instituţii deconcentrate pentru a analiza situaţia fabricii de la Jucu. Mediafax scrie că la întâlnire vor participa directori ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, alături de primarul comunei Jucu.

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, regretă închiderea fabricii Nokia. El spune că această decizie va afecta bugetul local al comunei, în condiţiile în care se încasau din taxe şi impozite "câteva milioane de lei pe an".

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don, spune că disponibilizarea unui număr mare de angajaţi de la Nokia va duce la creşterea ratei şomajului în judeţ, dar aceasta nu va depăşi 4%, faţă de 3,3 procente cât este în prezent.

Schema de ajutor de stat pentru sectorul IT&C. Prea târziu pentru Nokia

Decizia Nokia are o motivaţie economică şi arată că trebuie urgentată punerea în practică a schemei de ajutor de stat pentru sectorul IT&C, care va convinge investitorii să rămână sau să dezvolte afaceri în România, a declarat pentru Mediafax ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. "Statul trebuie să vină în sprijinul firmelor care intenţionează să investească în sectorul IT&C din România. Ştiu că am fost criticat în urma acestui anunţ, existând voci care spuneau că statul va da bani unor grupuri internaţionale. Nu, statul nu va da bani, ci va acorda facilităţi celor care vor să investească aici, în România, care va deveni astfel mai performantă", afirmă Vreme.

La Ministerul Comunicaţiilor se trasează o schemă de ajutoare de stat pentru companiile care vor să dezvolte în România afaceri în domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmând să se numere IBM, Oracle, Dell şi Ericsson.

Riscăm să pierdem multinaţionalele

Pe de altă parte, premierul Emil Boc le-a spus miercuri miniştrilor că există un risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România, pe fondul crizei economice care accentuează competiţia globală. El declară că Executivul trebuie să fie pregătit ca într-o asemenea eventualitate să atragă alte investiţii străine în ţară. Totodată, el anunţă că va prelua în coordonare directă Centrul Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine.

"Am observat că, dacă lăsăm mecanismul birocratic să își facă de cap, investitorii își iau intențiile și pleacă acasă, și iau banii cu ei de asemenea (...) Suntem într-o competiție globală, iar criza economică accentuează această competiție globală. Există risc major de delocalizare a unor investiții multinaționale din România sau din Europa și să plece în altă parte. Trebuie să avem grijă ca, într-o asemenea eventualitate, oricând să fim pregătiți să atragem alte investiții străine în România", a spus premierul.