Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul Cod Civil intră în vigoare

 

Începând de sâmbătă, 1 octombrie 2011, România are un nou Cod Civil, care îl înlocuieşte pe cel adoptat în urmă cu 146 de ani, în 1865, pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Noul document aduce modificări importante în arii ca respectarea vieţii private, divorţul sau transmisiunea moştenirii. Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, a declarat vineri că se preconizează ca noul Cod de Procedură Civilă să intre în vigoare în vara lui 2012.

 

De asemenea, Dumbravă a dezvăluit că în toamna lui 2012 vor intra în vigoare şi Codul Penal şi cel de Procedură Penală.

"Se conturează o decizie politică din partea tuturor partidelor politice, dar şi din partea ministrului Justiţiei, sigur acum vom discuta şi cu colegii, noi, reprezentanţii puterii judecătoreşti, adică toţi judecătorii, despre intrarea în vigoare a noilor coduri”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Horaţiu Dumbravă.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că noul Cod civil este o lege a libertăţii, dar şi a egalităţii, gândită pentru o Românie "lucrativă, onestă, inteligentă, reper de normalitate în centrul spaţiului euroasiatic", scrie Agerpres.

"Este o lege a libertăţii. Instituţiile reformate sau cele noi au la bază principiul fundamental al libertăţii de voinţă. Este un Cod al libertăţii, pentru că împlineşte în sfera dreptului ideea superioară a libertăţii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a întreprinde, de a dobândi sau a ceda, libertatea de a aşeza familia pe o bază convenabilă ambilor soţi", a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei.

Respectul vieţii private

În noul cod la secţiunea 3-a este reglementat domeniul vieţii private şi al demnităţii persoanei, scrie Hotnews.ro. La articolele 70 până la 77 ale noului Cod sunt prevăzute noi norme care regelementează dreptul la viaţa privată al unei persoane.

În noul Cod se prevede că ”în exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, dupa caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.” 

Convenţia matrimonială

Convenţia matrimonială este un fel de contract prenupţial, dar în interpretarea CSM termenul de contract prenupţial nu se suprapune exact pe reglementările prevederilor din noul cod. Convenţia Matrimonială poate fi realizată înainte sau în timpul căsătoriei. 

În noul Cod se prevede că prin convenţie matrimonială se poate conveni ca soţul supravieţuitor să preia fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, deţinute în devălmăşie (drept de proprietate asupra unui bun nedivizat în cotă parte) sau în coproprietate.