Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angajaţii Nokia de la Jucu negociază compensaţiile cu conducerea fabricii

La Jucu încep negocierile între conducerea companiei Nokia şi reprezentanţii celor 2200 de angajaţi ce vor rămâne fără loc de muncă începând cu luna martie. Principalul punct pe ordinea de zi îl reprezintă pachetul de plăţi compensatorii de care vor beneficia cei concediaţi. Sindicaliştii sunt optimişti: ei au primit semnale pozitive din partea conducerii companiei finlandeze, aşa cum declară la RFI Valentin Ilcas, preşedintele sindicatului Nokia Metal.

Pentru comuna clujeană Jucu, plecarea Nokia înseamnă o gaură de 25% din bugetul local şi periclitarea unor investiţii. Locuitorii speră totuşi că locul companiei finlandeze va fi luat de un alt investitor. Valentin Ilcas spune la RFI că sindicatul Nokia Metal a solicitat date despre programul de protecţie socială şi pachetul compensatoriu obţinut de muncitorii concediaţi în urmă cu trei ani de la fabrica Nokia din Bochum. "Încercăm să vedem cum putem plia programul de la Bochum pe realităţile româneşti şi vom face propriile solicitări în funcţie de informaţiile din acest program", spune sindicalistul.

Rep.: Ce se întâmplă după luna martie, ce posibilităţi au oamenii de la Jucu să îşi găsească un nou loc de muncă?

Valentin Ilcas: După martie, oamenii de la Jucu vor avea încă programul de plăţi compensatorii care le va asigura susţinerea financiară o oarecare perioadă de timp. Abia apoi vom identifica ce oportunităţi vor crea eventualii investitori care vin sau care se preconizează a veni la Jucu.

Rep.: Dacă ne întrebăm „cine vine în locul Nokia la Jucu”, joi, ministrul comunicaţiilor vorbea despre Huawei, Ericsson sau Dell, companii care ar putea cumpăra fabrica.

Valentin Ilcas: Nu s-au dat nume de companii. Se vehiculează faptul că Guvernul are discuţii cu cel puţin 21 de investitori care au intenţia să investească în România şi parte dintre ei să fie direcţionaţi spre Cluj, la Jucu. Nu se dau nume. Dacă dvs. aţi aflat... eu m-aş bucura, pe mine mă bucură orice investiţie care vine şi rezolvă într-o oarecare măsură sau în totalitate problema salariaţilor de la Jucu.

Rep.: Revenind la negocieri, ce semnale aveţi din partea conducerii companiei?

Valentin Ilcas: Din ceea ce declara dl Stephen Elop, CEO-ul companiei, am reţinut că există toată deschiderea din partea Nokia pentru a asigura o suportare cât mai uşoară a acestui impact, adică suport financiar pentru salariaţi. Deci există deschidere pentru a negocia acest pachet de plăţi compensatorii. Acum, cât va fi de mare acesta, rămâne să vedem în urma discutării lui.

Rep.: Ce pachet compensatoriu ar fi satisfăcător?

Valentin Ilcas: Nici un cuantum nu-i satisfăcător! Când e vorba de bani, oricât ai pune, tot nu-i bine...

Rep: Domnul Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, vorbea despre un pachet de 60 de salarii compensatorii...

Valentin Ilcas: Dl Bogdan Hossu făcea referire la ceea ce s-a întâmplat la Bochum, în Germania. Eu şi colegii mei intenţionăm să obţinem cât mai mult din solicitare, ca să fie cât mai bine pentru oameni... După ce începem discuţiile, putem să punem pe tapet şi cifre, dar acum nu vreau să avansez nici o cifră.

Rep.: Pe lângă pachetele compensatorii, ce alte măsuri de protecţie pentru angajaţi sunt prevăzute? Mă refer la cursuri de reconversie, formare profesională şamd.

Valentin Ilcas: Da, asta deja s-a oferit de către companie, cursuri de reformare profesională suportate din bugetul companiei. Acum urmează să identificăm ce anume trebuie să facem, ca profesii care să aibă căutare pe piaţa muncii. Deci există deja, nu trebuie să o cerem, deschiderea şi oferta pentru orice fel de instruire profesională benefică într-o carieră viitoare. În plus, sunt servicii de preconcediere, în care să îi învăţăm pe oameni să îşi întocmească un CV, pentru cei care încă nu ştiu treaba asta, sau cum să se prezinte la un interviu, cum să îşi caute un loc de muncă în actualele condiţii şi alte asemenea deprinderi pe care le găsim utile, care i-ar ajuta pe colegii mei în rezolvarea situaţiei.

Încercăm să facem cât mai mult... Dacă am putea să întoarcem decizia, am face şi asta, dar decizia de închidere odată luată, nu se mai revine asupra ei... Nu ne facem iluzii. Suntem realişti. Am văzut şi rezultatele companiei, şi ce s-a întâmplat acum trei ani la Bochum unde, în ciuda tuturor manifestărilor, decizia a fost neclintită.

La noi, situaţia fericită a fost că ne-au anunţat cu şase luni înainte de a deveni şomeri. Angajaţii devin efectiv şomeri la sfârşitul lunii martie. Sunt şase luni până atunci, sigur că se pot întâmpla multe. În aceste şase luni poate apărea acel investitor care retehnologizează (facilităţile de la Jucu – n.red.) în funcţie de interesul lui de producţie şi preia parte din salariaţi. Pot să se întâmple multe în şase luni.

 
Valentin Ilcas, presedintele sindicatului Nokia Metal, in dialog cu Ella Moroiu