Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amnesty International denunţă presiunile asupra militanţilor sirieni

amnesty-international-denunta-presiunile-militantilor-sirieni.jpg

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad (Foto: Reuters/Zohra Bensemra)

Protestatarii sirieni din Europa şi America au fost permanent monitorizaţi şi hărţuiţi de oficiali ai ambasadelor siriene. Amnesty International a publicat un raport în care se arată că autorităţile siriene au exercitat presiuni asupra câtorva zeci de manifestanţi din opt ţări.

Peste 30 de activişti din opt ţări, printre care Canada, Chile, Germania, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite au primit ameninţări din partea membrilor ambasadelor siriene din statele respective.

Raportul publicat de Amnesty International arată că sirienii expatriaţi au încercat prin proteste paşnice să atragă atenţia opiniei publice asupra abuzurilor din ţară. Acest lucru a stârnit furia regimului de la Damasc, care a pornit campanii violente de intimidare şi reducere la tăcere a sirienilor de peste graniţă.

Amnesty International a descoperit că în multe cazuri, protestatarii erau iniţial filmaţi şi fotografiaţi de către oficialii ambasadelor siriene, pentru ca ulterior să fie hărţuiţi cu telefoane, mailuri şi mesaje de ameninţare, trimise pe Facebook.

Autorităţile siriene nu se opreau aici: numeroase rude ale celor plecaţi au fost sechestrate şi torturate. Mai mult, raportul arată că unele familii au fost obligate să-şi dezmoştenească rudele aflate în alte ţări.