Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nokia Metal: Angajaţii de la Jucu vor primi compensaţii, deşi contractul nu le prevede

nokia-jucu.jpg

2200 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă

Pentru angajaţii de la fabrica Nokia din Jucu vor exista plăţi compensatorii, spune la RFI preşedintele sindicatului Nokia Metal, Valentin Ilcas, cu toate că, la începutul acestui an, sindicatele nu au negociat în contractul colectiv de muncă şi pachetele compensatorii în cazul disponibilizărilor colective. Explicaţia: „Am zis că nu e cazul să se pună problema plăţilor compensatorii”, spune sindicalistul.

Nimic nu se schimbă, angajaţii vor primi aceste plăţi, spune la RFI Valentin Ilcas, liderul Nokia Metal. „Noi am început să discutăm de aceste plăţi compensatorii” în cadrul discuţiilor care au început luni cu conducerea fabricii de la Jucu. „Nu era nici o problemă... Deci noi, când am negociat contractul, tocmai în ideea asta, am zis că nu e cazul să se pună [problema], pentru că compania are un program al ei cu privire la aceste situaţii.

Ce conţine acest program, din care „deja, o parte începe să prindă viaţă”, potrivit sindicalistului? Programe de reconversie profesională, sprijin pentru antreprenori, plus plăţile compensatorii, de care Valentin Ilcas este sigur, bazându-se pe promisiunile CEO-ului companiei, Stephen Elop. Acestea vor fi stabilite prin negociere.

Am mai spus-o şi o repet: în 29 (septembrie – n.red.) dimineaţa, atunci când Stephen Elop a făcut anunţul despre viitorul fabricii de la Jucu, am întrebat dacă şi când discutăm despre plăţi compensatorii şi dacă există. Răspunsul lui a fost clar: da, există, trebuie să le stabilim şi le vom acorda”, a subliniat liderul de sindicat.

Nokia va închide fabrica de la Jucu în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2200 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă până în luna martie. Luni, conducerile celor două sindicate de la fabrica din Jucu au început negocierile cu reprezentanţii companiei pentru a stabili cuantumul compensaţiilor ce urmează a fi acordate celor disponibilizaţi.

 
Valentin Ilcas, preşedintele Sindicatului Nokia Metal: "Vor exista plăţi compensatorii"