Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iarnă în toată regula, la munte

iarna-toata-regula-munte.jpg

Zăpadă pe Valea Prahovei, în luna octombrie.

După mai multe săptămâni de vară târzie, a venit direct iarna. Stratul de zăpadă în Masivul Bucegi atinge aproximativ o jumătate de metru, iar salvamontiștii avertizează că în partea superioară a văilor există risc de avalanșă.

Potrivit șefului Serviciului Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, la munte a nins toată noaptea, astfel că duminică dimineață stratul de zăpadă la altitudini mari depășește 50 de centimetri.

Pe Drumul Național 1, în zona stațiunilor montane, se circulă cu dificultate, din cauza zăpezii.

Există mașini blocate pe DN1 în județele Prahova și Brașov. Telecabinele din Sinaia și Bușteni au fost oprite. A nins și în nordul județului Harghita, pe dealurile Sărmașului.

Sunt prognozate în continuare temperaturi scăzute pentru această lună, iar la munte va continua să ningă. În restul regiunilor plouă.

În majoritatea localităților din Harghita, meteorologii au consemnat minime pozitive, de un grad Celsius la Miercurea Ciuc, două grade la Joseni și 3,5 grade la Toplița.

Minima absolută a lunii octombrie în județul Harghita s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 13,5 grade Celsius, în vreme ce maximă absolută a lunii, de 30,6 grade Celsius, a fost măsurată în 1955, în aceeași localitate.

Bucureștiul a avut parte în ultimele 24 de ore de vreme rea: a plouat și sâmbătă după-amiază și duminică dimineață în Capitală, unde temperaturile nu vor depăși 13 grade în ultima zi a săptămânii.