Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Copwatch, site moralizator pentru poliţia franceză

foto-copwatchnord-idforg.jpg

Foto: https://copwatchnord-idf.org/

Ministrul francez de interne Claude Guéant a depus o plângere - care va fi examinată miercuri - ce urmăreşte blocarea site-ului Copwatch. Oficialul francez spune că acest site publică "pagini defăimătoare şi injurioase" la adresa forţelor de ordine. Creat de un aşa-zis "colectiv de cetăţeni care militează pentru transparenţă şi informaţie în domeniul violenţelor poliţieneşti", Copwatch Franţa încearcă să moralizeze forţele de ordine din Hexagon.

Misiunea lor se bazează pe fotografii. Sute de clişee cu poliţişti în uniformă sau în civil au fost deja publicate pe site, uneori cu numele şi adresele celor fotografiaţi. Respectivii sunt consideraţi violenţi de cei cu care au avut de a face, iar pozele sunt însoţite de comentarii. Unii poliţişti „listaţi” pe Copwatch sunt descrişi drept "rasişti"sau "nazişti", alţii drept "specialişti ai derapajelor", unii au fost fotografiaţi fără să ştie în exerciţiul funcţiunii.

De notat că multe dintre informaţiile personale referitoare la poliţişti au fost "pescuite" de autorii site-ului de pe paginile tip Facebook ale respectivilor, cu toate că funcţionarii din poliţie şi jandarmerie sunt obligaţi să respecte anumite reguli când se afişează pe reţelele sociale.

Cum era de aşteptat, site-ul a provocat indignarea sindicatelor de poliţişti, care s-au plâns pe lângă ministrul de resort, adică cel de Interne. Claude Guéant, "scandalizat de acest site insuportabil" şi-ar dori aşadar ca paginile "defăimătoare şi injurioase" să fie blocate, pentru a nu pune în pericol securitatea poliţiştilor şi a jandarmilor. În opinia sa, Copwatch este animat de militanţi de extremă stângă care nu au nimic de a face cu site-urile de limbă engleză care urmăresc activitatea poliţiei.

E însă puţin probabil ca plângerea depusă de ministrul francez de Interne, la care se adaugă alte două-trei depuse mai demult de poliţişti pentru defăimare, ar putea avea vreun efect. Site-ul Copwatch este găzduit în SUA, iar responsabilii lui, foarte precauţi, au făcut totul pentru a-l face imposibil de identificat. În plus, un site similar american botezat Ratemycop.com, care recenzează peste 200.000 de agenţi americani, a intrat de mult în colimatorul FBI şi CIA, dar degeaba, nimeni n-a reuşit să îl închidă.

Sistemul copwatch - în traducere liberă "supraveghere de poliţişti" - este o practică apărută în America anilor 60, la iniţiativa mişcării Black Panthers. Sindicatele de poliţişti din Franţa şi ministrul Guéant sunt însă de părere că "acest tip de site serveste la intimidarea şi la jenarea poliţiştilor în viaţa lor cotidiană". Precizăm că, în Franţa, fotografiile cu poliţişti în acţiune - la manifestaţii sau în momentul unei interpelări de exemplu - se pot difuza în presă. Este însă interzisă publicarea unor clişee private, iar agenţii care lucrează în serviciile de informaţii sau în cele antiteroriste sunt protejaţi de un drept la anonimat.