Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Mobilizare timidă împotriva politicii de austeritate

marsilia-11-octombrie-foto-reuters.jpg

Marsilia, 11 octombrie. Foto: Reuters

În Franţa, agenda politică şi socială este încărcată. Sindicatele au organizat o zi de mobilizare împotriva austerităţii, într-un context electoral cu mesaje adresate atât în direcţia puterii, cât şi a socialiştilor din opoziţie. Francezii încep să îşi exprime şi ei prin manifestaţii exasperarea împotriva austerităţii şi a unei crize care nu se mai sfârşeşte.

Un fel de popor planetar de indignaţi se formează treptat: grecii, spaniolii, portughezii, italienii, britanicii, francezii şi chiar şi americanii îşi dau mâna în mod figurat pentru a spune: destul cu această confuzie, cu această lipsă de orizont, cu acest delir speculativ, cu această criză a datoriilor, cu această agonie economică... Cu cuvinte simple, unul dintre liderii sindicali cei mai cunoscuti în Franţa, Bernard Thibault, se exprima marţi în numele multor francezi. "Ne-am săturat”, spunea el, „austeritatea salarială nu ne scoate din criză ci ne duce, împreună cu precaritatea socială, la recesiune".

Mobilizarea din Franta nu a fost deloc spectaculoasă, nu poate fi comparată de exemplu cu manifestaţiile organizate împotriva reformei pensiilor la final de primăvară. Puţini salariaţi au făcut grevă, cortegiile de manifestanţi nu au fost masive. Am asistat mai degrabă la un fel de repetiţie generală şi la un avertisment. Într-un moment electoral, sindicatele vor să audă din gura protagoniştilor care se vor înfrunta anul viitor la alegerile prezidenţiale, angajamente serioase în vederea unei noi politici.

Socialiştii, care se află în prezent între cele două tururi ale primarelor, sunt, fără îndoială, sensibili la acest avertisment. Iar în condiţiile în care un număr important de alegători de stânga au votat la primul tur cu Arnaud Montebourg, campionul demondializării, se simte o anumită presiune a "bazei" pentru ca opoziţia socialistă să îşi asume un viraj mai la stânga.

De partea sa, nici preşedintele Nicolas Sarkozy nu stă cu braţele încrucişate, deşi succesul primarelor l-a pus pe gânduri. Marţi, şeful statului francez a anunţat, cu ocazia unei deplasări în provincie, măsuri în vederea reducerii costului social al muncii în domeniul agricol, un adevărat cadou de 210 milioane de euro pentru agricultori. De fapt, un transfer de fonduri, pentru că măsura va fi finanţată cu o taxă pusă pe băuturile dulci, ceea ce înseamnă că o altă categorie de producători vor înghiţi până la urmă pilula amară.

Merită semnalat si faptul că, tot marţi, Nicolas Sarkozy a ieşit din tăcerea cu care urmărea primarele socialiste şi a declarat că ele complică în mod nefast peisajul politic. "Generalul de Gaulle, omul care a introdus sufragiul universal în Franţa, a dorit ca preşedintele să fie ales după două tururi de scrutin, şi nu după patru" a spus Nicolas Sarkozy. Multi comentatori cred că şeful statului francez s-a simţit afectat de amploarea pe care au luat-o primarele socialiste şi de marele număr de alegători care s-au deplasat pentru a vota în cadrul lor.

Presa de stânga a comparat chiar acest prim tur al primarelor cu un fel de referendum popular în privinţa lui Sarkozy. Psihologic vorbind, francezii vor să scape cât mai repede de Nicolas Sarkozy, deci se duc să voteze deja împotriva lui - iată argumentul analiştilor din tabăra stângii. Nu trebuie uitat însă, spun mai toţi comentatorii, că Nicolas Sarkozy este un redutabil combatant politic şi adevărata sa campanie va începe numai după ce va avea un singur adversar socialist în faţa sa.