Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prenumele ridicole, interzise prin lege. Mădălin Voicu: Dacă-mi botez copilul Paracetamol, va fi afectat toată viaţa

prenumele-ridicole-interzise-lege-madalin-voicu-mi-botez-copilul-paracetamol-va-fi-afectat-toata.jpg

Mădălin Voicu: Unii romii se inspiră inclusiv din telenovele, când îşi botează copiii.

Noul Cod Civil interzice ofiţerilor de stare civilă să înregistreze prenumele indecente şi ridicole. Măsura ar putea viza persoanele care vor să-şi boteze copiii cu nume neobişnuite, cum ar fi Strălucirea, Paracetamol, Superman, Împărăteasa, Papanaş sau Termopan. Deputatul PSD, Mădălin Voicu, spune într-un interviu la RFI că un copil botezat Ministru sau Vitrina va fi marcat pe viaţă.

Mădălin Voicu: Eu cred că legea îşi face loc în ceea ce numim noi legislaţie tocmai pentru că numele unui copil, în funcţie de neputinţa părinţilor, atunci când ei dau aceste nume, îl marchează o viaţă întreagă. Este o lege care îşi poate găsi locul în ceea ce numim noi civilizaţie, dacă în România există civilizaţie.

 

Rep.: Dar vi se pare destul de clar articolul 84, alineatul 2 din Codul Civil, care nu explică foarte clar ce înseamnă un prenume indecent şi ridicol?

M.V.: Legea e clară pentru mine sau pentru dvs., dar nu ştiu cât de clară e pentru cei vizaţi, pentru cei care trebuie să respecte această lege.

În general, oamenii simpli, ba chiar primitivi, aş spune, îşi permit să dea prenumele unor copii cu tot felul de denumiri sau personaje sau eroi din filme, lucruri de astea ciudate. Nu vorbeam despre etnia romă, sunt şi moldoveni proşti, sunt şi ardeleni proşti, sunt şi răgăţeni proşti, aşa că nu cred că neapărat pentru ţigani este dată această lege.

Gândiţi-vă că dacă eu i-aş spune copilului meu, ştiu eu, Cotizo, care e un erou din filmul Dacii, nu cred că s-ar sesiza cineva. Dar dacă-i spun Ministru sau Vitrina sau Cauciuc sau Paracetamol, vă daţi seama că lumea nu numai că se miră, dar se gândeşte cu milă la acel copil, care va fi strigat ca atare, nu?

 

Rep.: Dar cele mai multe nume bizare, cele mai mediatizate cel puţin, vin din zona etniei rome. Cum pot fi convinşi romii să renunţe la astfel de practici?

M.V.: Cele mai multe amprente negative legat de ceea ce unele familii de romi încearcă prin a transmite copiilor lor printr-un prenume ciudat vin mai curând ori de la puşcărie, unde tatăl a fost stigmatizat sau timorat de un judecător, de un notar, de un ofiţer şi atunci îi rămân în cap aceste denumiri, pe care la urma urmei nu-i obligatoriu să le dea copiilor, dar asta este prostia şi incultura, ori din telenovele, tot felul de personaje masculine, feminine, care rămân, mai ales pentru mame, un reper emoţional.

Dar în majoritatea cazurilor, familiile aşezate ale romilor nu-şi permit să dea numele copiilor din aceste zone enumerate.

 
Mădălin Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ce spune noul Cod Civil privind prenumele ridicole