Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


America Centrală, devastată de ploi torenţiale

Ploile torenţiale înregistrate în zona Americii Centrale de la începutul săptămânii au provocat moartea a 37 de persoane, alte 70.000 fiind sinistrate, arată ultimul bilanţ anunţat de autorităţile din zonă. În Guatemala, cel mai grav afectată de intemperii, au fost înregistrate 22 de decese. Afectate au fost şi  Nicaragua, Salvador, Honduras şi Costa Rica.

 

Preşedintele guatemalez Alvaro Colom a precizat că două persoane sunt date dispărute, iar alte trei au fost rănite. Statele Unite au pus la dispoziţia autorităţilor locale patru elicoptere, pentru a asigura un pod aerian către localităţile izolate.

"Ploile persistente vor continua în următoarele 24 sau 48 de ore şi, în consecinţă, cer populaţiei să reducă deplasările, din cauza riscului de producere a unor alunecări de teren", a adăugat Colom.

Şcolile din mai multe departamente au fost închise, iar Federaţia de fotbal a suspendat mai multe jocuri programate la sfârşitul săptămânii.

În Nicaragua au fost înregistrate şapte decese. O persoană a murit după prăbuşirea unui depozit minier, alte cinci fiind rănite în urma accidentului produs în Leon, la 90 de kilometri nord-vest de Managua.

În Salvador şi-au pierdut viaţa şase persoane, alte trei fiind date dispărute. Mii de persoane au fost evacuate, iar multe poduri şi drumuri au fost luate de ape. Ministrul pentru Lucrări Publice a estimat la nouă milioane de dolari distrugerile suferite de reţeaua rutieră.

Precipitaţiile din zona Americii Centrale au fost provocate de trecerea, la începutul săptămânii, a unei depresiuni tropicale.