Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Ocupaţi Wall Street" se extinde pe toate continentele

Sute de proteste similare celor începute în SUA în luna septembrie s-au defăşurat sâmbătă în zeci de ţări ale lumii, în urma apelurilor lansate de organizatori în vederea unui miting global. Manifestaţiile sunt alimentate de mişcarea "Occupy Wall Street", declanşată luna trecută, la New York, împotriva problemelor economice şi a elitelor financiare şi politice. Şi în România sunt anunţate demonstraţii în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în Braşov şi în Timişoara. Organizatorii au anunţat că, la nivel mondial, peste 950 de oraşe din 82 de ţări iau parte la mişcarea de protest.

 

În SUA, începând din 17 septembrie, sute de manifestanţi s-au instalat în Zuccotti Park din New York, unde au amplasat un serviciu de catering, o infirmerie, un spatiu de informare, un centru video şi chiar o bibliotecă. În mai puţin de o lună, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins în 30 de oraşe americane şi în alte sute de localităţi din întreaga lume.

În Japonia, aproximativ 200 de persoane au defilat prin Tokyo. În oraşele australiene Melbourne şi Sydney, numeroase persoane, în mare parte sindicalişti, au participat la proteste paşnice în apropierea unor bănci.

Proteste s-au desfăşurat şi în Coreea de Sud, în apropierea unei bănci din Seul. “Protestăm în special din cauza problemelor economice mondiale", a declarat un participant. În capitala indoneziană Jakarta, câteva zeci de persoane s-au adunat în apropierea ambasadei Statelor Unite.

Proteste sunt prevăzute să se desfăşoare şi în alte ţări, precum Kenya, Africa de Sud, Franţa, Rusia, Mexic şi Venezuela.