Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensivă de amploare a Poliţiei italiene, după violenţele din week-end

ofensiva-amploare-politiei-italiene-violentele-week-end.jpg

Violenţe la Roma (Foto: Reuters/Alessandro Bianchi)

În Italia, Poliția și serviciile speciale au declanșat o amplă operațiune pentru combaterea elementelor anarhiste, acuzate că au provocat distrugerile din timpul manifestațiilor antiguvernamentale de sâmbătă. Pe de altă parte, Biserica Catolică face apel la credincioși să sprijine protestele.

Operațiunea este desfășurată de Poliție, carabinieri, dar și agenți Digos/Divizia de operațiuni speciale a Ministerului de Interne. Sute de agenți sunt mobilizați în toate regiunile italiene, de la Trentino în Lombardia, din Lazio în Sicilia.

La Milano au fost efectuate perchiziţii la mai multe adrese, fără însă a fi fost operate arestări. La Torino, operațiunile sunt foarte complexe, deoarece orașul este în mod tradițional centrul mișcărilor anarhice. La Roma sunt căutați aceia care ar fi furnizat suport logistic responsabililior violențelor de sâmbătă.

La Padova, agenții au identificat mai multe elemente care au legătură cu violențele de la Roma, la centrul popular Gramigna, punct de referință al grupurilor anarhiste şi insurecționale. 15 activiști au fost reţinuţi și conduși la cazarma carabinierilor. Între persoanele arestate se află şase minori și patru femei.

Pe de altă parte, cardinalul Bagnasco, președintele Conferinței episcopale italiene, a făcut apel la credincioși să nu slăbească presiunea la adresa Guvernului și a clasei politice: "Absenteismul social este păcat", a spus Mgr. Bagnasco la forumul asociațiilor catolice care are loc la Todi. "Criza economică a accelerat criza politică, iar catolicii trebuie să fie protagoniști ai schimbărilor și trebuie să contribuie la reînnoirea clasei politice", un apel deloc pe gustul premierului Silvio Berlusconi, care are intenția să guverneze țara cel puțin până în 2013.