Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eliav Mordechai, israelian de origine română: Israelienii sunt consternaţi de schimbul de prizonieri!

eliav-mordechai-israelian-origini-romania-israelienii-sunt-consternati-schimbul-prizonieri.jpg

Primele imagini cu soldatul israelian Gilad Shalit, eliberat de Hamas (Foto: Reuters/Channel 10).

Mulţi israelieni sunt consternaţi de schimbul de prizonieri dintre Israel şi mişcarea radicală Hamas. O spune la RFI un israelian de origine română, Eliav Mordechai, fost profesor născut la Iaşi. El afirmă că unii deţinuţi palestinieni eliberaţi acum de statul israelian în schimbul soldatului Gilad Shalit au în spate o serie nesfârşită de atentate sângeroase.

"Pentru toţi evreii din ţară, acest soldat, Gilad Shalit este fiul lor, fratele lor, ruda lor. Toţi suntem bucuroşi până la extrem că a revenit, în special că în aceşti cinci ani şi jumătate aproape, nimeni de la Crucea Roşie nu l-a văzut (…)", spune profesorul pensionar Eliav Mordechai, în prezent ghid turistic în Israel.

Gilad Shalit a avut parte în schimb de un tratament mult mai prost, observă Eliav Mordechai: "În acelaşi timp, toţi teroriştii care au fost aici au fost vizitaţi de rudele lor, de Crucea Roşie, de avocaţii lor, li s-a dat posibilitatea să se uite la televizor, să înveţe prin corespondenţă la facultăţile din ţara asta pe care ei nu o recunosc!".

Fostul profesor israelian de origine română spune că populaţia din Israel este "consternată" de schimbul de prizonieri inegal în opinia sa: peste o mie de deţinuţi palestinieni contra unui soldat israelian.

"Faptul că aceşti o mie şi ceva de deţinuţi palestinieni sunt eliberaţi a produs o mare consternare în ţară. Cam jumătate, un pic mai mult de jumătate din populaţia ţării sunt contra acestui schimb care de fapt nu este egal şi nu are nici un rost", declară el.

"Deţinuţii palestinieni au autonomie completă în închisoare: îşi fac singuri ce mâncare vor, corespondează, se joacă, au televizor, învaţă şi fac ce vor. El (Gilad Shalit-n.r.) nu a văzut lumina zilei cinci ani şi jumătate…", continuă fostul profesor.

El aminteşte că mulţi dintre deţinuţii eliberaţi acum de Israel au comis atentat soldate cu morţi şi răniţi: "Majoritatea deţinuţilor palestinieni a comis atentate în care au fost ucişi mii de israelieni. În plus, cei care s-au împotrivit acestui schimb de prizonieri au găsit un motiv foarte serios în schimburile trecute: 80% din teroriştii care au fost schimbaţi cu alţi prizonieri s-au reîntors la acte de terorism şi au în "contul" lor mii de israelieni ucişi după ce au fost eliberaţi".

 
Eliav Mordechai, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eliberarea lui Gilad Shalit de către Hamas