Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală de 48 de ore în Grecia

greva-generala-48-ore-grecia.jpg

Grecia intră din nou în grevă. Instituţii publice, dar şi magazine vor fi închise miercuri şi joi (Foto: Reuters).

Grecia se află în grevă generală miercuri şi joi. Protestul ţine la sol avioanele, suspendă majoritatea serviciilor publice şi închide oficiile şi magazinele. Greva de 48 de ore are loc în timp ce Parlamentul se pregăteşte să voteze joi cel mai recent plan de austeritate, ce include între altele tăieri de salarii şi concedieri. ACTUALIZARE: Protestele de miercuri au degenerat. Grupuri de manifestanţi au aruncat cu sticle incendiare spre poliţişti.

ACTUALIZARE: Confruntări au izbucnit miercuri între grupuri de tineri şi Poliţie în zona Parlamentului grec. Aproximativ două sute de tineri au aruncat cu sticle incendiare şi pietre înspre poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene. În acest timp, circa 70 de mii de persoane se îndreptau spre piaţa centrală din Atena.

 

Grecia se chinuie să reducă deficitul uriaş, pe fondul temerilor că ţara ar putea intra în incapacitate de plată, aruncând astfel întreaga zonă euro în criză.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Atenei măsuri dure, în schimbul planului de salvare a Greciei.

Grevele din Grecia au crescut în intensitate în ultimele săptămâni, afectând practic toate sectoarele economiei. Până şi serviciile de salubritate au intrat în grevă, iar efectele se văd deja de zile bune pe străzile invadate de munţi de gunoaie.

În plus, accesul în unele ministere a fost blocat în semn de protest chiar de angajaţii acestora.

Greva generală de miercuri şi joi este organizată de două mari sindicate, care acoperă atât sectoare de stat, cât şi private.

Oficii guvernamentale şi magazine sunt aşteptate să fie închise. Avioanele, trenurile, autobuzele şi taxiurile nu vor funcţiona în timpul grevei generale de 48 de ore.

 
Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia, despre greva generală de 48 de ore din Grecia