Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul se teme de incorigibili

israelul-se-teme-incorigibili.jpg

Soldatul israelian Gilad Shalit şi tatăl său (Foto: Reuters/Ariel Hermoni)

Soldatul israelian Gilad Shalit este liber şi odată cu el circa o sută de militanţi extremişti palestinieni, din lotul total de peste o mie de prizonieri eliberaţi la schimb de Israel. Teama este mare că aceşti fundamentalişti se vor întoarce la "vechile obiceiuri", iar atitudinea marţială a unora dintre cei eliberaţi susţine ideea unei părţi a societăţii israeliene că schimbul de prizonieri a fost o mare greşeală.

Este exact momentul pe care îl aşteptau scepticii israelieni: ca măcar unul dintre militanţii palestinieni eliberaţi să jure răzbunare încă de pe drumul către Fâşia Gaza. Lucru care s-a şi întâmplat marţi după-amiază, când o echipă de reporteri de la o televiziune arabă i-a intervievat pe "călătorii spre libertate". "Shalit a fost un criminal care a deschis focul asupra palestinienilor. Gândurile mele se îndreaptă către familiile celor ucişi în operaţiunea de capturare a lui Shalit", a spus pe un ton belicos o femeie din autobuz.

În acelaşi moment, în Gaza City, zeci de mii de persoane se pregăteau să-i întâmpine pe eroii lor eliberaţi din detenţia israeliană. Una dintre scandările mulţimii anunţa că vor "un nou Gilad Shalit". De ce? Pentru că metoda răpirii unui militar israelian s-a dovedit a fi extrem de utilă în tentativa de forţare a unei eliberări de deţinuţi. Şi de ce ar renunţa palestinienii la această strategie, având în vedere că în închisorile israeliene se mai află alţi şase mii de prizonieri?

În Israel, opozanţii schimbului de prizonieri îşi văd confirmate temerile conform cărora preţul plătit pentru Gilad Shalit ar fi prea mare. Printre aceştia se află şi fostul şef al Mossad, Meïr Dagan, care a catalogat mişcarea drept o "gravă eroare". În trecut au fost dese cazurile în care militanţi eliberaţi au derulat apoi din nou atentate împotriva Israelului. Forţele armate au fost obligate să-i recaptureze sau chiar să îi elimine pe aceştia…