Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controverse privind moartea lui Muammar Gaddafi

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Se înmulţesc speculaţiile privind moartea fostului dictator libian Muammar Gaddafi. A fost colonelul executat prin împuşcături la cap? Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia respinge aceste acuzaţii şi declară că luptătorii săi nu au avut ordin de execuţie. Cu toate acestea, Consiliul respinge posibilitatea unei autopsii independente.

Premierul interimar al Libiei, Mahmoud Djibril, a precizat că a luat legătura cu Tribunalul Penal Internaţional imediat după aflarea veştii şi că acesta i-ar fi cerut să nu îl înhumeze pe Muammar Gaddafi, pentru a putea derula o investigaţie. Consiliul a luat însă altă decizie şi a prelevat probe de ţesut pentru o analiză ADN.

Djibril a mai spus că Muammar Gaddafi a fost implicat într-un schimb de focuri cu luptătorii rebeli şi că rănile la cap provin din această luptă. Conform unor specialişti contactaţi de New York Times, însă, rănile lui Gaddafi par a fi fost cauzate de împuşcături de la scurtă distanţă, ceea ce ar sugera o execuţie.

O înregistrare video difuzată de postul de televiziune Al Jazeera îl arată pe fostul dictator încă în viaţă. Acesta este târât şi bătut de forţele Consiliului Naţional de Tranziţie şi cu toate că imaginile sunt neclare, se poate recunoaşte fără îndoială un moment în care Gaddafi se prăbuşeşte. Anterior acestei clipe se aud împuşcături.

Colonelul ar urma să fie înhumat într-un loc necunoscut, după tradiţia islamică, a mai precizat premierul interimar. Ce se întâmplă cu cadavrul său este de fapt "indiferent, principalul e să dispară", a declarat Mahmoud Djibril. Consiliul doreşte astfel să împiedice transformarea mormântului fostului dictator într-un loc de pelerinaj pentru susţinătorii săi.