Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lupta pentru limba română, etapa Cernăuţi

lupta-limba-romana-etapa-cernauti.jpg

Presa română din diaspora luptă pentru a supravieţui.

Zilele acestea a avut loc la Cernăuţi, în Ucraina, al treilea Congres al jurnaliştilor români de pretutindeni. Ziariştii de limba română din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi România au discutat despre problemele cu care se confruntă în ţările unde limba română e din ce în ce mai puţin vorbită şi unde lupta pentru drepturile românilor minoritari se dă pe toate planurile: politic, cultural, în mass-media.

Într-un secol al vitezei, când Internetul te poate informa despre orice în lume, jurnaliştii români din Ucraina reuşesc cu resurse puţine şi cu un public restrâns să scoată câteva ziare, prin care să îşi folosească limba de origine. Zorile Bucovinei, Arcaşul, Plai românesc, Libertatea Cuvântului sau Gazeta de Herţa sunt doar câteva dintre foile, care ajung prin poştă la românii din satele din Ucraina.

În cele mai multe cazuri este singura formă de informare în limba română la care ei au acces. Românismul supravieţuieşte prin aceste pagini care se trimit săptămânal sau lunar prin abonamente, românilor ucrainieni.

Nicolae Toma, redactor-şef la ziarul Zorile Bucovinei spune că "presa română din Ucraina rămâne în afara ajutorului din partea statului. Fără ajutorul celor de aici din autorităţile locale, ziarul are totuşi cel mai mare tiraj, incomparabil cu celelalte ziare de limba română. Majoritatea abonaţilor noştri sunt oamenii de aici din regiune. Poate este vorba şi de o anumită tradiţie, pentru că ziarul are 70 de ani şi de jurnaliştii puternici. Este principala publicaţie de limba română din regiunea Cernăuţi, din Nordul Bucovinei".

 

Românii din Ucraina vor studierea limbii române în şcoli

 

În Ucraina, românii sunt o minoritate importantă, numai regiunea Cernăuţi are 20% români. Cu toate acestea, există 20 de sate cu populaţie românofonă, în care limba română nu se studiază în şcoli. Predarea limbii române în şcolile unde românii sunt majoritari reprezintă una dintre problemele pentru care recensământul de anul viitor este important, spune deputatul român din Parlamentul de la Kiev, Ion Popescu.

"Pentru noi este important ca limba să înceapă a funcţiona. Avem şi două sate de vlahi, descoperiţi întâmplător, care la un moment dat nu spuneau că vorbesc limba română, ei spuneau că vorbesc o limbă care seamănă cu "Aici radio Bucureşti!". Te înţelegi cu ei. Misiunea noastra este să îi găsim, să îi aducem la rădăcini, iar recensământul dacă vom fi de 10% şi asta este misiunea noastră, a comunităţii româneşti din Ucraina să demonstrăm că lumea nu trebuie să aibă frică să îşi declare etnia, pentru că a fi român la tine acasă nu este o ruşine", afirmă el.

De cealaltă parte, secretarul de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac spune că în ciuda crizei economice, se va încerca susţinerea unor publicaţii de limba română din Ucraina: "Rolul presei de limba română în statele unde există minorităţi româneşti este din ce în ce mai important, pentru ca procesul de democratizare să fie accelerat. Departamentul pe care îl reprezint va depune în continuare toate eforturile pentru ca orice publicaţie care are ceva de spus pentru românii noştri să poată exista, să poată funcţiona în condiţii civilizate".

Pentru a da o mână de ajutor colegilor lor de peste Siret, Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români a decis crearea unei pagini de Internet prin care ziarul Zorii Bucovinei să poată fi accesat online. Totodată, Val Butnaru, preşedintele Jurnal Trust Media, a anunţat lansarea în Republica Moldova a primului portal de ştiri cu informaţii pentru românii din afara graniţelor. Portalul va putea fi accesat pe domeniul www.union.md.

Cea de-a III-a ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români, organizată la Cernăuţi a reunit reprezentanţi ai ong-urilor şi ziarişti români din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi România.

Congresul jurnaliştilor români de pretutindeni
1317