Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Observator alegeri Tunisia: E rar să vezi o asemenea mobilizare la urne

prezenta-urne-alegerile-tunisia-fost-duminica-98-foto-reuters.jpg

Prezenţa la urne la alegerile din Tunisia a fost duminică de peste 97%. Foto: Reuters

La nouă luni de la înlăturarea de la putere a dictatorului Ben Ali, tunisienii s-au prezentat la urne într-un număr impresionant. În acest context, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, spune că scrutinul marchează „începutul unei noi ere” pentru tunisieni. Ea constată, într-un comunicat, că milioane de tunisieni s-au pronunţat asupra viitorului într-o manieră paşnică şi ordonată. „Astăzi vreau să felicit poporul tunisian pentru modul în care a înţeles să lupte pentru valorile democratice”, a subliniat Catherine Ashton.

La rândul său, eurodeputatul Cristian Preda – membru al echipei de observatori din partea Parlamentului European – spune că în Biroul Electoral în care a asistat la numărătoare, prezenţa a fost de peste 97%. Doar în regimurile controlate găseşti pe hârtie o astfel de prezenţă, explică europarlamentarul român, impresionat de prezenţa la urne estimată să depăşească 80 de procente.

În regimurile de libertate e rar să vezi o asemenea mobilizare la urne. Un efort impresionant al tunisienilor care se înscriseseră cu mai multe luni înainte de a se exprima în privinţa viitorului Constituantei, adunare care va trebui să elaboreze textul viitoarei constituţii tunisiene”, spune Preda la RFI.

Ce poate face Uniunea Europeană în continuare pentru Tunisia în condiţiile în care sunt totuşi mulţi tunisieni care se tem că democraţia ar putea lua de fapt forma unui stat integrist?

E o teamă care în acest moment nu are un argument, spune la RFI Cristian Preda. Trebuie să aşteptăm urnele, trebuie să vedem ce au vrut tunisienii să spună mergând la vot, trebuie să vedem ce capacitate au partidele de a negocia după alegeri o coaliţie, pentru că e foarte probabil ca nici un partid să nu fie capabil să facă majoritate.

Sigur că interesele Uniunii Europene în Tunisia sunt mari, e unul din statele din sudul Mediteranei, parte a politicii noastre de vecinătate. Tunisia a devenit un exemplu pentru lumea arabă, pentru că aici s-a declanşat revoluţia, care pe urmă s-a dus mai departe în celelalte ţări. Cred că avem interesul de a avea o Tunisie stabilă.

Uniunea Europeană a monitorizat aceste alegeri prin 120 de observatori. Acestora li s-au alăturat şi cei 15 reprezentanţi ai Parlamentului European. Raportul echipei de observatori ai Uniunii Europene este aşteptat în perioada următoare.

La primele alegeri libere organizate în această ţară, s-au înscris în jur de 110 formaţiuni. Dintre acestea, doar şase sau şapte vor ajunge în Parlament. Ca noutate, printre câştigători se vor afla şi femei, în condiţiile în care favoriţii scrutinului sunt islamiştii din partidul Ennahd.

 
Europarlamentarul Cristian Preda, observator la alegerile de duminică din Tunisia