Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Efectele adverse ale Primăverii Arabe

"Primăvara arabă" este o sursă de inspiraţie pentru numeroase manifestaţii din lume, dar ea a determinat, de asemenea, unele regimuri să adopte măsuri represive, arată un raport publicat luni de apărătorii drepturilor omului.

"Primăvara arabă" a determinat noi restricţii privind libertatea de exprimare şi cea a presei în Bangladesh, China, Coreea de Nord, Iran, Laos, Malaysia, Nepal, Sri Lanka, Thailanda şi Vietnam, afirmă raportul Observatorului pentru Protejarea Drepturilor Omului, un program comun al Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului (FIDH) şi Organizaţia Mondială împotriva Torturii.

"S-a făcut totul pentru controlarea societăţii civile şi presei", a adăugat documentul.

În China de exemplu, Guvernul a pus în aplicare mobilizări "masive ale forţelor de ordine pentru a evita orice reuniune "de iasomie", numele revoluţiei care l-a îndepărtat de la putere pe Ben Ali în Tunisia, a amintit luareata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi într-o prefaţă a raportului prezentat la sediul din New York al ONU.

Primăvara Arabă a născut boboci de tortură

Potrivit raportului, în faţa revoltelor din lumea arabă, Djibouti a interzis orice manifestaţie, în timp ce autorităţile din Eritreea şi Guineea Ecuatorială au limitat informaţiile despre aceste manifestaţii. În Angola şi Zimbabwe au avut loc arestări preventive, potrivit raportului.

Preşedintele tunisian al FIDH s-a declarat încă îngrijorat de evoluţia situaţiei în Tunisia, în Egipt sau Siria şi Bahrain, două ţări în care au avut loc în continuare manifestaţii.

"În Egipt, din nefericire, revoluţia împotriva unui şef de stat militar (Hosni Mubarak, n.red.) s-a soldat cu sosirea altor militari la putere", a regretat ea.

"În Tunisia, evident sunt mulţumită de desfăşurarea scrutinului (pentru alegeri în vederea alcătuirii unei Adunări Constituante), dar torturile continuă", a declarat ea referindu-se la arestări "arbitrare".