Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Ungureanu: Dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă nu e o favoare

traian-ungureanu-libera-circulatie-foto-reuters.jpg

Traian Ungureanu: Dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă nu e o favoare: Foto: Reuters

Statele membre sunt îndemnate să permită accesul muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii până la sfârşitul acestui an. Prevederea se regăseşte într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European. Iniţiatorul rezoluţiei, Traian Ungureanu, vorbeşte într-un interviu pentru RFI despre implicaţiile acestui gest venit din partea Legislativului comunitar.

Rep.: Ce semnal transmite această rezoluţie adoptată de Parlamentul European?

Traian Ungureanu: Evident, un singur semnal: dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă nu e o favoare şi nu poate fi un accident. E un drept fundamental, înscris în tratatele UE, prin urmare situaţia trebuie redresată imediat în aşa fel încât cetăţenii români şi bulgari în acest caz să poată să îşi exercite dreptul legal la muncă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Rep.: Ce v-a determinat să aveţi această iniţiativă?

Traian Ungureanu: Neînţelegerile şi aş spune deseori confuziile ostile care au însoţit problema circulaţia forţei de muncă în momentul în care ea s-a restrâns la România şi Bulgaria. Adevărul despre blocarea pieţelor occidentale în faţa muncitorilor români şi bulgari nu are nicio legătură cu situaţia economică reală. Toate datele economice spun că valurile precedente de migraţie est-europeană au adus beneficii în ţările gazdă şi în general acest beneficiu e cifrat la cam un procent din PIB.

În al doilea rând, acelaşi val de migraţie nu a provocat probleme sociale şi nu a pus într-o situaţie critică sistemele de asistenţă socială din ţările respective. Dat fiind faptul că nu există motive economice care să îndreptăţească blocarea, rămân motivele pur politice, care sunt motive în general de agendă electorală şi de joc demagogic naţionalist. Ideea după care românii şi bulgarii dislocă de pe piaţă o forţă de muncă care abia aşteaptă să devină zidar, infirmieră, coafeză, recepţioneră, e un fals uriaş.

Rep.: Şi ce forţă credeţi că va avea această rezoluţie? Cu alte cuvinte, ce garanţii avem că totuşi Comisia Europeană va ţine cont de recomandările Parlamentului European?

Traian Ungureanu: Nu avem garanţii, dar avem o nouă atitudine, aşa cum am văzut imediat după încheierea dezbaterilor în plen asupra raportului, când comisarul Andor, care se ocupă cu problemele forţei de muncă în Europa, a venit cu o nouă partitură foarte promiţătoare, aş zice. Asta înseamnă două lucruri aduse la cunoştinţă de Comisie prin intermediul domnului Andor şi anume intenţia de a pune în aplicare în mod energic Directiva 38/2004. Dacă lăsăm la o parte cifrele, aceasta înseamnă că orice cetăţean al Uniunii Europene are dreptul să îşi părăsească ţara şi să îşi aleagă o nouă rezidenţă dacă o face pentru a căuta un loc de muncă. Şi tot în urma dezbaterilor din Parlament, am aflat că în viziunea Comisiei, mecanismul care a fost folosit până acum, ultima oară de Spania, cu mai multă îndreptăţire, şi de Olanda, aproape fără îndreptăţire, şi care spunea că un stat membru invocă clauza de salvgardare, clauza care spune că acasă la mine este o situaţie economică gravă, deci nu se pot primi muncitori, nu mai poate fi acceptată fără o justificare concretă, cifrică, statistică precisă.

 
Traian Ungureanu, în dialog cu Andreea Orosz: Dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă nu e o favoare