Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cutremurul - bun mediator între Turcia şi Israel

Turcia va accepta ajutor din străinătate, inclusiv din Israel, după cutremurul produs duminică în estul ţării, au declarat surse diplomatice turce.

Guvernul turc, care a refuzat iniţial ofertele de asistenţă, a decis să accepte ajutorul din străinătate după ce serviciile de gestionare a situaţiilor de urgenţă au avertizat că sunt necesare locuinţe prefabricate pentru a-i adăposti pe sinistraţi, au precizat sursele citate.

Numeroşi supravieţuitori dorm în aer liber, în frig, după cutremurul cu magnitudinea 7,2 produs în provincia Van şi soldat cu 459 de morţi şi peste 1.300 de răniţi.

Israelul a oferit asistenţă imediat după seism, în pofida relaţiilor tensionate dintre cele două ţări. "Turcia ne-a cerut locuinţe mobile pentru adăpostirea sinistraţilor", a declarat marţi seară purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor. "Am acceptat imediat şi vom vedea rapid ce putem trimite", a adăugat el.

Mare parte dintre supravieţuitori dorm în aer liber, în frig, după cutremurul cu magnitudinea 7,2 produs în provincia Van. 

Pe de altã parte, autorităţile turce au promis că vor suplimenta ajutoarele pentru miile de persoane afectate de cutremurul violent. Acuzat cã nu a reuşit să vină în ajutorul sinistraţilor, Guvernul turc a anunţat că în oraşele Ercis şi Van, urmează să fie trimise 12.000 de corturi suplimentare.

Vicepremierul Besir Atalay, care coordonează operaţiunile de salvare, a declarat de altfel că "oamenilor nu le va mai lipsi nimic de acum încolo", însã aceştia se plâng în continuare cã nu primesc suficient ajutor.