Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ancheta privind crimele comise la Auschwitz, redeschisă

ancheta-privind-crimele-comise-auschwitz-redeschisa.jpg

Polonia caută posibili supravieţuitori, care au comis crime la Auschwitz.

Polonia redeschide ancheta privind crimele comise în lagărul de exterminare de la Auschwitz, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Autorităţile estimează că peste un milion de persoane (evrei şi neevrei) au fost ucise în lagărele naziste din ţară. Principalul scop al investigaţiei e de a identifica şi condamna eventuali criminali de război care sunt încă în viaţă.

Ancheta e declanşată de Institutul Memoriei Naţionale din Polonia, o instituţie guvernamentală care se ocupă de investigarea crimelor din timpul nazismului şi comunismului. Situaţia e cercetată de angajaţi ai unei sucursale a institutului din Cracovia, care e aproape de lagărul de la Auschwitz. Nu e limpede încă dacă investigaţiile vor fi extinse şi la alte lagăre ale morţii care au funcţionat în Polonia ocupată de Germania, cum ar fi cele de la Treblinka, Sobibor, Chelmno şi Belzec.

Polonia a declanşat pentru prima oară în anii '60 şi apoi '70 o investigaţie cu privire la crimele comise la Auschwitz. Toate cercetările au fost încheiate în anii '80, fără a fi formulate acuzaţii împotriva vreunei persoane.

În timpul comunismului, Polonia a avut dificultăţi în a interoga martorii şi autorii crimelor şi care locuiesc în afara ţării, din cauză că Polonia făcea parte din blocul sovietic. Nu excludem posibilitatea de a găsi în viaţă foşti angajaţi ai lagărului de la Auschwitz şi de a-i trimite în judecată, spun cercetători de la Institutul Memoriei Naţionale din Polonia.

Ultima dată când Polonia a pus sub acuzare o persoană pentru crime de război a fost în 2001. Un polonez a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare, pentru participare la acte de genocid.

"The Telegraph" notează că o bună parte din personalul care a lucrat la Auschwitz a fost capturat şi pedepsit, dar o amnistie dată în 1965 a stopat toate procesele şi a dus la eliberarea celor care fuseseră închişi pentru crimele comise în acest lagăr.

Lagărele de la Auschwitz au fost un element important al Holocaustului, estimându-se că cel puţin 1,1 milioane de oameni au fost omorâţi acolo, dintre care peste 90% evrei.

În primăvara acestui an, gardianul nazist John Demjanjuk a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru participarea la uciderea a aproximativ 28 de mii de evrei, într-un lagăr de exterminare nazist în timpul celui de-al doilea Război Mondial.