Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Julian Assange, mai aproape de extrădarea în Suedia

julian-assange-mai-aproape-extradarea-suedia.jpg

Julian Assange, cu un pas mai aproape de extrădare.

Justiţia britanică a decis extrădarea în Suedia a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, după 11 luni de proceduri juridice. Hotărârea poate fi însă contestată la Curtea Supremă. Julian Assange, de naţionalitate australiană, în vârstă de 40 de ani, este suspectat în Suedia de viol şi agresiune sexuală şi a fost arestat anul trecut, în decembrie, în Marea Britanie.

O primă instanţă britanică a aprobat, în februarie, extrădarea lui Julian Assange, însă avocaţii acestuia au declanşat o procedură complexă de apel, care a întarziat procedura cu câteva luni. Assange este în prezent consemnat la domiciliu la conacul unui prieten, situat în apropierea Londrei.

Într-o biografie neautorizată, publicată în septembrie, Julian Assange dezminte încă o dată acuzaţiile de viol formulate în Suedia, denunţând o manipulare politică. "Aceste două femei au avut cu mine relaţii sexuale deplin consimţite", afirmă el.

Hotărârea instanţei londoneze va trebui însă autorizată de Curtea Supremă şi numai în condiţiile în care contestaţia se referă la un aspect juridic de interes general, care depăşeşte cazul juridic al lui Assange.

Site-ul WikiLeaks a început să publice în noiembrie anul trecut mii de telegrame diplomatice americane, site-ul şi Julian Assange atrăgând critici dure din partea administraţiei de la Washington, dar şi a altor guverne occidentale.