Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biserica Angliei, pusă în dificultate de demonstranţii anticapitalişti

Demonstranţii anticapitalişti care ocupă piaţa din faţa marii catedrale St. Paul din Londra sunt pe cale să obţină o nouă victorie, după ce Corporaţia Londrei, care administrează City, cartierul de afaceri al Londrei, a propus protestatarilor să rămână acolo până la Anul Nou.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Acum câteva zile, ierarhia anglicană şi-a retras acţiunea de evacuare împotriva demonstranţilor, iar protopopul catedralei şi-a înaintat demisia.

Organizația Occupy London Stock Exchange (OLSX)–Ocupați Piața de Valori a Londrei a descris propunerea Corporației drept "o uriașă întoarcere cu 180 de grade".

Doar cu câteva zile în urmă, conducerea catedralei, cea mai mare din Londra, îi amenința pe cele câteva sute de protestatari care sunt cantonați în circa două sute de corturi din jurul imensului lăcaș de cult și atracție turistică cu o acțiune de evacuare în justiție.

Demisia protopopului Graeme Knowles a schimbat însă drastic situația. Episcopul Londrei, Richard Chartres, a făcut apel la City-ul londonez să intre în dialog, iar Arhiepiscopul de Canterbury, primatul Bisericii Angliei, Rowan Williams, a declarat că o taxă pe tranzacțiile financiare, așa-numita "taxă Robin Hood" ar fi idee bună.

Ierarhia anglicană a avut mai întotdeauna în ultimii 25 de ani simpatie pentru ideile de stânga și a avut poziții liberale în ceea ce privește atitudinea față de homosexuali și hirotonirea femeilor.

 

"Lăcomia" City-ului londonez

 

Mișcarea OLSX, inspirată după Occupy Wall Street de la New York, protestează împotriva a ceea ce numește lăcomia și inegalitatea ce emană din City, o componentă crucială a economiei britanice.

Cantonarea în zona St. Paul este strategică, dată fiind proximitatea City-ului, aflat în parohia catedralei și faptul că lăcașul de cult este vizitat anual de 820 de mii de persoane.

Protestul amenință nu doar venituri zilnice de circa 20 de mii de lire sterline din biletele vândute, ci și donații venite din partea oamenilor de afaceri din City.

St. Paul’s are venituri anuale de circa 15 milioane de lire, iar în ultimii zece ani a beneficiat de donații de circa 40 de milioane de lire, care au permis renovarea catedralei, care a fost inaugurată în 1697.

Biserica Angliei însăși este pusă într-o situație delicată, între Dumnezeu și Mamon, cum spunea un titlu din presă acum câteva zile.

Catedrala St. Paul este un simbol al acestei Biserici, care în teorie este una de stat, dat fiind faptul că în fruntea ei se află chiar monarhul, iar relația cu City-ul este fundamentală.

Pe de altă parte, Biserica Angliei este în puternic declin, numărul de credincioși scăzând dramatic de la an la an. Și cu toate acestea, ierarhia anglicană se arată adeseori solidară cu demonstranții anti-capitaliști, care, iată, au ajuns să perturbe acest lăcaș de cult și cultură, simbol al capitalei britanice și al Bisericii Angliei.

Londra, Petru Clej, despre mişcarea Occupy London Stock Exchange (Ocupaţi Piaţa de Valori a Londrei)