Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indignaţii francezi ocupă La Défense

indignatii-francezi-ocupa-defense.jpg

Cartierul parizian de afaceri La Défense

Mişcarea "indignaţilor" din Franţa a anunţat că va ocupa vineri, 4 noiembrie, în mod paşnic, cartierul de afaceri La Défense, din vestul Parisului. O operaţiune destinată să atragă atenţia mediilor de informare pe fondul încheierii reuniunii G20 de la Cannes.

În mod ciudat, deşi manifestul "Indignaţi-vă!" aparţine unui francez, Stéphane Hessel, deşi Franţa a furnizat într-un fel celorlalte ţări această ideologie a idignării, pe teritoriul Hexagonului mişcarea a avut până acum un ecou redus. Faţă de "indignaţii" din Spania, Grecia, Marea Britanie şi chiar faţă de cei din Statele Unite, cei francezi au fost aproape invizibili. Cu totul ciudat pentru o ţară în care cultura contestaţiei este foarte puternică.

Sociologii şi comentatorii politici explică acest lucru prin faptul că tinerii deţinători de diplome o duc ceva mai bine în Franţa, decât în alte ţări unde şomajul printre persoanele cu studii superioare se agravează pe zi ce trece.

Pe de altă parte, cum numeroasele manifestaţii organizate în ultimele 12 luni împotriva reformei regimului de pensii nu au dus la nimic, militanţii francezi sunt puţin obosiţi şi nu mai au mare încredere în acest tip de contestaţie de masă.

La aceste două explicaţii mai trebuie adăugat faptul că întreaga Franţă se află într-o perioadă de aşteptare, toată lumea aşteaptă de fapt să vadă ce se va întâmpla la alegerile prezidenţiale din primăvara anului viitor.

Totuşi, diversele grupuri de "indignaţi" francezi au decis să organizeze o acţiune de amploare vineri, pe esplanada din acest mare cartier de afaceri care a devenit La Défense, cu scopul de a-şi arăta solidaritatea cu ceilalţi "indignaţi" din alte ţări şi pentru a insufla un nou elan acestei mişcări. Sloganul lor este: "să construim o altă lume, în care puterea să nu mai aparţină finanţelor".