Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, reţinuţi pentru delapidarea Petrom

Sorin Ovidiu Vintu

Sursa imaginii: 
Reuters

Afaceriştii Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi Sorin Ovidiu Vîntu au fost reţinuţi luni pentru o perioadă de 24 de ore. Procurorii vor cere arestarea lor preventivă pentru delapidarea Petrom Service SA şi spălare de bani, prejudiciul adus companiei fiind de peste 83 de milioane de euro.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus luni reţinerea pentru 24 ore a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Liviu Luca, pentru delapidare în dauna Petrom Service SA, şi spălare de bani. Probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale au relevat faptul că falimentarea controlată a Petrom Service a dus la prejudicierea societăţii cu peste 83 de milioane de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.

Probatoriul a arătat că falimentarea controlată a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea, cu banii Petrom Service, a unor acţiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului.

Sorin Ovidiu Vîntu este judecat în două dosare – primul, pentru favorizarea lui Nicolae Popa, iar un al doilea – pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Liviu Luca, care este şi prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, a fost pus sub învinuire, în 4 octombrie, de procurorii anticorupţie în legătură cu semnarea unui contract de management de către o societate a confederaţiei sindicale cu o firmă timişoreană privind preluarea în administrare a patrimoniului confederaţiei sindicale.