Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Peste 3500 de oameni au murit în Siria de la începutul revoltelor

un-manifestant-sta-fata-fortelor-ordine-khalidia-homs-foto-reuters.jpg

Un manifestant stă în faţa forţelor de ordine la Khalidia, lângă Homs. Foto: Reuters

În Siria, aşa-numita primăvară arabă stagnează de mai bine de o jumătate de an. Īnaltul comisariat ONU pentru drepturile omului anunţă că, de la īnceputul protestelor antiguvernamentale reprimate cu violenţă de regim, s-au înregistrat cel puţin 3500 de morţi. Presedintele Bashar al Assad refuză în continuare să demisioneze.

Represiunea brutală a manifestanţilor īn Siria a provocat 3500 de morţi până în prezent”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Înaltului comisariat ONU. „Peste 60 de persoane au fost ucise de militari şi forţele de securitate, dintre care 19 duminica trecută, ziua marii sărbători musulmane Aid al-Dha”, a spus oficialul ONU, precizând că ultimele crime s-au produs după ce regimul de la Damasc acceptase, în 2 noiembrie, un plan arab destinat să pună capăt violenţei. „Deşi Guvernul sirian a anunţat eliberarea a 553 de deţinuţi, sâmbătă, cu ocazia sărbatorii musulmane, alti zeci de mii rămân în detenţie, iar zeci de persoane sunt arestate zilnic”, a subliniat ea.

Regimul sirian şi-a exprimat săptămâna trecută acordul faţă de un plan arab de ieşire din criză, care prevede o încetare totală a violenţelor, eliberarea persoanelor arestate în timpul reprimării, retragerea armatei din oraşe şi libera circulaţie a observatorilor şi jurnaliştilor, urmate de deschiderea unui dialog între regimul aflat la putere şi opoziţie.

Purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a precizat că trupele siriene continuau să utilizeze tancuri şi artileria grea pentru a ataca unele cartiere din oraşul Homs, situat în centrul ţării. Pe de altă parte, Liga Arabă a hotărât să organizeze o nouă reuniune pe tema situaţiei din Siria.

Miniştrii arabi ai afacerilor externe vor organiza sâmbătă, 12 noiembrie, o întâlnire, după ce au apreciat că regimul Bashar al-Assad a eşuat în respectarea angajamentelor asumate, respectiv stoparea represiunii împotriva mişcării de contestare. Reuniunea a fost decisă „din cauza continuării violenţei, guvernul sirian nerespectând angajamentele de aplicare a planului arab pentru ieşirea ţării din criză”. Luni, Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut sprijinul comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte planul de pace propus de Liga Arabă în Siria.

Din luna martie, regimul de la Damasc se confruntă cu o revoltă populară sângeroasă fără precedent, condamnată de comunitatea internaţională şi organizaţiile pentru drepturile omului.