Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Pop: Îngheţarea fondurilor pentru Educaţie şi Cercetare, un pas înapoi în reformă

2012 vine fără salarii şi pensii majorate, fără tichete de masă sau cadou, fără deblocarea posturilor vacante în sistemul bugetar. Camera Deputaţilor a adoptat marţi cu 146 voturi pentru şi 104 voturi împotrivă ordonanţa de urgenţă care prevede ca anul viitor pensiile şi salariile să fie îngheţate. O prevedere specială anulează şi unele alocări de fonduri pentru finanţarea Educaţiei şi Cercetării. Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, consideră că decizia nu face decât să amâne cu încă un an reforma sistemului de educaţie.

Liviu Pop, secretar general FSLI, în dialog cu Ioana Haşu

AscultăDownload

Prevederile ordonanţei

Ordonanţa adoptată de Camera Deputaţilor prevede „îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul din anul 2011”, potrivit declaraţiei secretarului Comisiei de buget, Nicolae Bud, citat de Mediafax.

În traducere liberă, având în vedere contextul în care România îşi desfăşoară activitatea, pentru 2012, Guvernul a propus şi plenul Camerei a aprobat îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul anului 2011, amânarea aplicării unor prevederi din Legea Educaţiei Naţionale privind finanţarea educaţiei şi cercetării, continuarea blocării posturilor vacante şi ocuparea numai a 15% din posturile vacante, neacordarea tichetelor de masă, a tichetelor de vacanţă şi a tichetelor cadou în 2012”, a explicat Bud.

Unele dintre amendamentele depuse aparţin ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Astfel, un amendament al lui Ialomiţianu adoptat de plen prevede că în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază / soldelor funcţiei de bază / salariile funcţiei de bază / indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011. Potrivit unui alt amendament al ministrului Finanţelor, în anul 2012 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Comisia de buget a discutat în regim de urgenţă această ordonanţă, după ce deputaţii coaliţiei din comisie s-au întâlnit cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Muncii şi cel al Finanţelor. Ordonanţa de urgenţă viza iniţial adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale, dar au fost introduse şi amendamentele privind îngheţarea pensiilor şi salariilor.

Pensionarii au anunţat deja că vor da în judecată Guvernul pentru că încalcă legea care prevede majorarea pensiilor în funcţie de rata inflaţiei. Următorii care contestă decizia sunt sindicaliştii, care ameninţă cu noi proteste şi acţiuni în instanţă. Legea are toate şansele să fie contestată şi la Curtea Constituţională.