Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consumul de droguri a crescut în România

consumul-droguri-crescut-romania.jpg

România a avut mai mulţi consumatori de droguri în 2010.

Consumul de droguri este în creştere alarmantă. Avertismentul vine de la Agenţia Naţională Antidrog, care spune că numărul consumatorilor dependenţi este din ce în ce mai mare, comparativ cu anii trecuţi.

Consumul de droguri a crescut anul trecut cu 4,3%, comparativ cu 1,7% în urmă cu patru ani. Numai în Bucureşti se estimează că aproape 19 mii de persoane sunt dependente.

Din Raportul naţional privind situaţia drogurilor reiese că drogul cel mai consumat rămâne cannabisul, urmat de ecstasy, heroină şi cocaină.

Totuşi, Agenţia Naţională Antidrog spune că anul trecut şi anul acesta, exploziv a fost consumul de etnobotanice. Motivul: preţul scăzut al acestora şi accesibilitatea lor.

Mai grav, însă, în ultimii patru ani a crescut şi incidenţa bolilor asociate consumului de droguri: numărul îmbolnăvirilor cu hepatita virală B a crescut cu peste 13 procente şi numărul persoanelor infectate cu virusul HIV, cu peste patru procente. Implicit, şi numărul deceselor a crescut.

În fine, în 2010, 2.163 de persoane au beneficiat de tratament de dezintoxicare, dintre care 64% în regim de internare, 35 de procente în ambulatoriu şi restul în regim de detenţie.

Din datele prezentate în raport rezultă că în 2010 au fost capturate peste 485 de kilograme de droguri şi aproape 33 de mii de comprimate. Anul trecut, pe piaţa ilicită din România, drogurile se vindeau cu 45 de mii-90 de mii de euro kilogramul de cocaină, 12 mii-20 de mii de euro kilogramul de heroină, patru mii-şapte mii de euro kilogramul de haşiş şi două mii-cinci mii de euro kilogramul de marijuana.