Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestanţii Occupy Wall Street, neimpresionaţi de acţiunile Poliţiei

manifestantii-occupy-wall-street-neimpresionati-actiunile-politiei.jpg

Manifestanţi din mişcarea Occupy Wall Street (Foto: Reuters/Stephen Lam)

Manifestanţii din mişcarea Occupy Wall Street nu cedează. Sute de persoane au revenit în parcul din New York pe care îl utilizează pe post de cartier general, locul din care au fost expulzaţi acum două nopţi. Justiţia le-a interzis manifestanţilor să reinstaleze corturi în Zuccotti Square.

Mişcarea Occupy Wall Street, care s-a extins din septembrie în mai multe oraşe americane a prevăzut joi o zi de mobilizare la New York, pentru a marca două luni de proteste.

Între timp, manifestanţii s-au întors în parcul pe care îl ocupau din 17 septembrie, însă nu le este permis să instaleze o tabără acolo. Ulterior, aproximativ 300 de manifestanţi din cadrul mişcării Occupy Wall Street au defilat până la Casa Albă, în Washington şi i-au cerut preşedintelui Barack Obama, aflat într-o vizită oficială în Australia, să li se alăture.

Acest protest are loc în timp ce manifestanţii anticapitalism au fost expulzaţi din taberele lor în mai multe oraşe americane în ultimele zile.

Între timp, Casa Albă a declarat că evacuarea taberelor Occupy Wall Street revine primăriilor oraşelor. Barack Obama declara pe 18 octombrie, într-o intervenţie televizată, că înţelege furia manifestanţilor împotriva exceselor de pe Wall Street, dar fără să spună că le susţine.

De notat şi un incident semnalat în campusul Universitatii Berkeley din California: Poliţia a împuşcat un bărbat înarmat, în timpul unei manifestaţii, la care participau aproximativ o mie de activişti împotriva Wall Street.